Αγαπητοί αναγνώστες,

Εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα διεκδικεί μια δυναμική και σύγχρονη παρουσία που θα την επανατοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη. Η συνεχής διεύρυνση των συμμαχιών προωθεί την ισχυροποίηση της χώρας διεθνώς, σε πολιτικό, διπλωματικό, εμπορικό, οικονομικό, ενεργειακό, αλλά και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας.

Τόσο οι διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακή κρίση, σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας), όσο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας λόγω όλων των παραπάνω συνθηκών και κυρίως μετά απο μια δεκαετία ύφεσης και δυσκολιών, γεννούν τώρα την ευκαιρία να αναπτυχθούν και κυρίως να εφαρμοστούν σοβαροί μηχανισμοί ανάγνωσης των ευκαιριών και των απειλών που προκύπτουν από το νέο διεθνές περιβάλλον. Σκοπός η συνολική ανάπτυξη των εμπορικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με προσεκτική διαχείριση και συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών που γνώμονα θα έχει το δυναμικό διεθνές περιβάλλον.

Την στιγμή που γράφεται αυτό το editorial, παρουσιάζεται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο είναι μεν μια απαραίτητη εθνική κίνηση για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην διεθνή εμπορική σκακιέρα, όμως έρχεται με 2.5 (δυόμιση) ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση.

Το Σχέδιο που παρουσιάζεται στις 26 Μαϊου 2022, έχει εκπονηθεί βασιζόμενο στην πραγματικότητα των αρχών του 2020, όταν καμία από τις τελευταίες κρίσεις δεν είχε ακόμη τις ανάλογες επιπτώσεις. Γεγονός που, αν και δεν αίρει την χρησιμότητά του, δημιουργεί σημαντικά κενά και παραλείψεις που πρέπει άμεσα να καλυφθούν, ώστε να προστατευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τα νέα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν πλέον με παραδοσιακές και παλαιές λύσεις…προς αναζήτηση νέων λοιπόν…

Καλή ανάγνωση!

Δημήτρης Καραβασίλης,
CEO & Founder
DK CONSULTANTS GROUP