Αναγκαίος ο συντονισμός στρατηγικής της αναπτυξιακής συνεργασίας, επεσήμανε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ

Την ανάγκη συντονισμού στρατηγικής και προγραμματισμού της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των μελών της DAC, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύνθετες προκλήσεις, τόνισε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στη διάσκεψη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Βασικά θέματα της διάσκεψης ήταν η στρατηγική αναπτυξιακής συνεργασίας, οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και η κλιματική κρίση.

   Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η κυρία Μυρογιάννη, αναφερόμενη σε αναπτυξιακές δράσεις της χώρας μας στην Αντίς Αμπέμπα και τη Βεγγάζη, επισήμανε τη σημασία της παροχής κινήτρων για την υλοποίηση συνεκτικών ανθρωπιστικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών δράσεων, ιδίως σε ευάλωτες περιοχές και σε περιπτώσεις συγκρούσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αναπτυξιακή βοήθεια στην ειρήνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευημερία.

   Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η γενική γραμματέας ανέδειξε την σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και της οριζόντιας ενσωμάτωσης της κλιματικής δράσης στις αναπτυξιακές πολιτικές των κρατών μελών του ΟΟΣΑ και λοιπών φορέων. Ειδικότερα εξήγησε, ότι οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης 28ης συνόδου των μερών (COP28) της σύμβασης-πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) στο Ντουμπάι, όπου η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο. 

   Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε η κυρία Μυρογιάννη, είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για την προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει την “Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη”, το “Παγκόσμιο πλαίσιο για την Βιοποικιλότητα για την περίοδο μετά το 2020” και τη “Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα”. 

   Τέλος, ως προς την προστασία των ωκεανών συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση της διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Αθήνα, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.