Απώλεια δυναμικής για την κινεζική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2021

Με ετήσιο ρυθμό 7,9% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ελαφρά χαμηλότερο από την πρόβλεψη για ρυθμό 8,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

H αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν είχε εκτιναχθεί 18,3%. Ωστόσο, η εκτίναξη στο πρώτο τρίμηνο οφειλόταν στη βουτιά που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν ξέσπασε ο κορονοϊός στη χώρα.

Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, με την τελευταία να επηρεάζεται αρνητικά από τη μεγάλη πτώση στην παραγωγή οχημάτων, ενώ επιβραδύνθηκε και η αγορά ακινήτων που είναι βασικός μοχλός της ανάπτυξης.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη δραστηριότητα τον Ιούνιο ήταν καλύτερα των προσδοκιών, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στους επενδυτές που ανησυχούν για μία επιβράδυνση της οικονομίας μετά την ανακοίνωση για τη χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

«Τα στοιχεία ήταν οριακά κάτω από τις προσδοκίες μας και την προσδοκία της αγοράς (αλλά) θεωρώ ότι η δυναμική είναι αρκετά ισχυρή», δήλωσε οικονομολόγος της UOB στη Σιγκαπούρη. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η ανομοιόμορφη ανάκαμψη που είδαμε έως τώρα και για την Κίνα η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης είναι πολύ σημαντική… οι λιανικές πωλήσεις αυτό τον μήνα ήταν αρκετά ισχυρές και αυτό μπορεί να καταλαγιάσει κάποιες ανησυχίες», πρόσθεσε.

Απώλεια δυναμικής

Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέκαμψε σθεναρά από την κρίση της COVID-19, ενισχυμένη από την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές και τα κρατικά μέτρα στήριξης, τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν κάποια απώλεια δυναμικής.

Το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, τα ελλείμματα προσφοράς και οι έλεγχοι για τη μόλυνση αποτελούν βαρίδια για τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ οι μικρές εξάρσεις της COVID-19 έχουν συγκρατήσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,3% στην περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, υπερβαίνοντας οριακά την πρόβλεψη για αύξηση 1,2%.

Πηγή: Reuters