Digital economy forum 2019

Τ ο Digital economy forum 2019 με τίτλο “Leading Greece to Growth” έλαβε χώρα την 25η Νοεμβρίου 2019, όπου παραβρέθηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, εκπρόσωποι κλαδικών φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αξιωματούχοι και ειδικοί της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας, εκπρόσωποι των σημαντικότερων επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και από άλλους κλάδους της οικονομίας που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Στα πλαίσια του Digital economy forum 2019 πραγματοποιήθηκε το Startups.Day, το οποίο έχει σαν στόχο να δώσει σε startup επιχειρήσεις την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να κερδίσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία με στόχο την βελτίωση της παγκόσμιας αγοράς προτείνοντας λύσεις, καθώς και πρωτοποριακά προϊόντα.

Τα φετινά αποτελέσματα του διαγωνισμού τοποθέτησαν στο βάθρο των νικητών τις εξής ελληνικές επιχειρήσεις: AGROAPPS PC – ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (1η θέση), PiDust (2η θέση) και Cyclefi IKE (3η θέση).

Argo apps: Η argo apps, ξεκίνησε με έδρα την Θεσσαλονίκη πριν από τέσσερα χρόνια από μία ομάδα γεωπόνων και προγραμματιστών. Στόχος της εφαρμογής είναι να διευκολυνθεί ο πρωτογενής τομέας. Όπως αναφέρει η ίδια κ. Μάχη Συμεωνίδου: «αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα από δορυφορικές εικόνες να μπορέσουμε με μοντέλα που ‘τρέχουμε’ εμείς, με την κατάλληλη πρόβλεψη καιρού που κάνουμε αλλά και με σύγχρονες τεχνολογίες να καταφέρουμε να δώσουμε συμβουλές στον γεωργό για το πώς πρέπει να κάνει την καλλιεργητική του δουλειά. Δηλαδή πόσο και πότε να λιπάνει, να ποτίσει, πώς αποδίδει η καλλιέργειά του, αν πρέπει να χωρίσει το χωράφι του σε ζώνες για να το καλλιεργήσει διαφορετικά».

PiDust: Η PiDust δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Αρμάο, και στοχεύει στην συμβολή ανάπτυξης φαρμάκων. Ο ίδιος αναφέρει: «Αυτό που κάναμε στην εφαρμογή είναι το λογισμικό μας να στοχεύει στην υπολογιστική χημεία κι ειδικά στην προσομοίωση κάποιας ουσίας σε μια έρευνα φαρμάκου ή μιας ουσίας που μελετάται αν μπορεί να είναι φάρμακο ή όχι. Η εφαρμογή έρχεται να βοηθήσει τους ερευνητές να αναλύσουν τις ουσίες και να καταλήξουν αν όντως διαθέτουν ή όχι, τις συγκεκριμένες ιδιότητες ώστε να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο για κάποια ασθένεια».

Cyclefi: H Cyclefi αναπτύχθηκε από τον Γεώργιο Στέγγο έχοντας κύριο στόχο την επιβράβευση της ανακύκλωσης. Η ιδέα είναι πως η ανακύκλωση και ο γενικότερος σεβασμός προς το περιβάλλον είναι πιο πιθανό να επιτύχει εάν οι πολίτες «ανταμείβονται». Ο ίδιος αναφέρει : «μέσω της εφαρμογής, Cyclefi, επιβραβεύονται οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν και έχουν αγοράσει ανακυκλωμένες σακούλες σκουπιδιών μιας συγκεκριμένης εταιρείας με την οποία συνεργάζονται οι επικεφαλής της start up. Κάθε συσκευασία με τις πέντε σακούλες έχει κι έναν κωδικό τον οποίο ο χρήστης μπορεί να σκανάρει μέσω της εφαρμογής στο κινητό του ή μπορεί να καταχωρήσει αυτό τον κωδικό στην πλατφόρμα στον υπολογιστή του και να κερδίσει κάποιες εκπτώσεις ή δωροεπιταγές. Μόλις καταχωρήσει ο καταναλωτής τον κωδικό του, εμείς ξεκλειδώνουμε 80 διαφορετικές προσφορές από τους 80 συνεργάτες μας. Έτσι, ο χρήστης κερδίζει είτε ένα εκπτωτικό κουπόνι, μια προσφορά, μια δωροεπιταγή. Αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για να σπρώξουμε τον κόσμο στην ιδέα της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, στην αγορά προϊόντων που δεν επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον».