Ελληνική διάκριση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας IGEM 2019

Τ ο ίδρυμα IGEM, είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει την προαγωγή της συνθετικής βιολογίας, της εκπαίδευσης και του συναγωνισμού καθώς και την εδραίωση μίας ανοιχτής κοινότητας και συνεργασίας. Εξαπλώθηκε σαν ιδέα σε όλο τον κόσμο το 2004 ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο του MIT ενώ πλέον δίνει πρωτίστως σε φοιτητές και νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να περάσουν τα όρια της Συνθετικής Βιολογίας, για την επίλυση καίριων προβλημάτων του 21ου αιώνα.

Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ , διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 5.000 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά). Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης, ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στη Βοστώνη των ΗΠΑ 31 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2019.

Το project μέσω του οποίου η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο ονομάζεται POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks). Το POSEIDON αποτελεί τον πρώτο DNA υπολογιστή που μπορεί να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η «iGEM Thessaloniki» καθιέρωσε μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης», ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, τον οποίο επισκέφτηκε σήμερα η φοιτητική ομάδα.

Οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και απαρτίζουν τη νικητήρια ομάδα: Αθανασιάδου Αλίκη από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, Ιωαννίδης Απόστολος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Καραβά Κυριακή από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαλαθούνης Χαράλαμπος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικώντου ΑΠΘ, Μαλιούρης Ιωάννης από Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Μεγαγιάννης Πλάτων από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μωυσιάδου Σοφία από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και Χαναγκιάν Κριστίνε από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.Π.Α.Ε, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος να σημειωθεί πως η ίδια ομάδα, έχει ξανασυμμετάσχει στον διαγωνισμό στο παρελθόν, το 2017 οπου είχε κερδίσει πάλι το χρυσό μετάλλιο, καθώς και το 2018 που βραβεύτηκε με το ασημένιο.