Η αγορά πληρωμών αλλάζει: Τι φέρνουν οι νέοι κανονισμοί και η τεχνολογία

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023–2027, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτήσεων ένταξης στην Παρέμβαση Π2-58.5, που αφορά την «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες».

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την προώθηση ποιοτικών οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη – δηλαδή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς και Ποικιλιακών Οίνων – σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της ποιότητας και της πολυμορφίας της ελληνικής οινοπαραγωγής και αμπελουργίας διεθνώς.

Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του κλάδου, το Υπουργείο ενισχύει την Παρέμβαση όχι μόνο με ενωσιακούς, αλλά και με εθνικούς πόρους, επιδιώκοντας την ενίσχυση της αποδοτικότητας της δράσης και την παροχή επιπλέον εργαλείων στους παραγωγούς για την είσοδο σε νέες αγορές.

Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, με αποτέλεσμα τα αιτήματα να υπερκαλύψουν τον συνολικό προϋπολογισμό των 14,2 εκατ. ευρώ (10 εκατ. από ευρωπαϊκούς και 4,2 εκατ. από εθνικούς πόρους) για τα έτη 2026–2027, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον του κλάδου για εξωστρεφή ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία του ελληνικού κρασιού ως πρεσβευτή της ποιότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής παράδοσης της χώρας. Όπως ανέφερε, «μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως η Π2-58.5, παρέχουμε στους παραγωγούς τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να επεκτείνουν τις εμπορικές τους επαφές και να κατακτήσουν απαιτητικές αγορές του εξωτερικού». Η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποτελεί τεκμήριο της ετοιμότητας και του αναπτυξιακού δυναμισμού του οινικού τομέα, ενώ ενισχύει την κυβερνητική δέσμευση για περαιτέρω υποστήριξη της αγροδιατροφής και της εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισήμανε ότι η εξωστρεφής προώθηση των ελληνικών ποιοτικών οίνων σε αγορές εκτός ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε, «η ισχυρή συμμετοχή των επιχειρήσεων και η υπερκάλυψη του διαθέσιμου προϋπολογισμού αναδεικνύει τη θέληση των Ελλήνων οινοπαραγωγών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να ενισχύσουν τη διεθνή τους παρουσία». Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει με συνέπεια και σαφές σχέδιο να στηρίζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας.