ΗΠΑ- Κίνα: πριν τις εκλογές, η μεγα-μάχη

Εντός του 2019 ο Τραμπ θα κλείσει το κεφάλαιο ‘δασμοί’

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο διεθνές εμπόριο και ειδικά στις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη Σύνοδο G7 καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο των διεθνών σχέσεων με μια συμφωνία πριν εκπνεύσει η χρονιά, πριν δηλαδή ξεκινήσει η προεκλογική καμπάνια των Προεδρικών Εκλογών του 2020. Όλα περνούν από αυτόν, δεν είναι όμως όλοι του χεριού του.

Ό λα τα μέτωπα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου παραμένουν ανοικτά και μετά τη Σύνοδο G7 η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Αυγούστου σε παραλιακό θέρετρο της Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία και στην οποία κυριάρχησαν το Brexit, οι δασικές πυρκαγιές στην Αμαζόνιο και οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δημιουργήσει ένα μήνα πριν το κατάλληλο σε αυτές τις περιπτώσεις ‘πολεμικό κλίμα’: αρχικά ανακοίνωσε νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από τον Σεπτέμβριο ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η Κίνα σε δυσθεώρητα ύψη που μήνες πριν κανείς θα τολμούσε να υποθέσει- ούτε ο ίδιος ο Τραμπ.

Στη συνέχεια με μια κίνηση καλής θέλησης άφησε περιθώριο κινήσεων στην κινεζική Huawei για αγορές πρώτων υλών από τις ΗΠΑ ενώ λίγο πριν τη Σύνοδο G7 κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν εργοστάσια στην Κίνα να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Όσο αφορά την αμερικανική οικονομία, ενώ ο Πρόεδρος επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του να επαναλαμβάνει ότι αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ έχουν ‘τα καλύτερα νούμερα’, αναφερόμενος σε μια σειρά αριθμητικούς δείκτες που προσδιορίζουν την αμερικανική οικονομία, η ίδια η αγορά ανησυχεί. Σύμφωνα με την CFO Global Business Outlook Survey που πραγματοποίησε το Duke University, και παρουσίασε πρόσφατα το δίκτυο CBS News, το 69% των ερωτηθέντων οικονομικών διευθυντών από κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις, αναμένουν ύφεση της οικονομίας στα τέλη του 2020- αμέσως μετά από τις Προεδρικές Εκλογές.

ΗΠΑ: Αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκαν δασμοί ύψους 10%
σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ αξίας
300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΑΣΜΟΙ & ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ…

Στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε η επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι δασμοί αυτοί προστίθενται σε προηγούμενους δασμούς σε αγαθά, συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. στα οποία ήδη έχουν επιβληθεί δασμοί 25% .

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τραμπ μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας την Κίνα ‘νομισματικό χειραγωγό’ (currency manipulator) . Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα την Κίνα ότι παραβιάζει ήδη συμφωνηθέντα σημεία σε προηγούμενες φάσεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Πεκίνου. Η ανακοίνωση στην ουσία επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες Κίνας- ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν είχαν οριστικά πέσει στο κενό. Ή μήπως όχι;

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε αρνητικά, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έσπευσε να διευκρινίσει, σε μια κλασική κίνηση διαπραγματευτικής γοητείας ότι: «Ανυπομονούμε στη συνέχιση του θετικού διαλόγου με την Κίνα για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία και θεωρούμε ότι το μέλλον μεταξύ των δύο χωρών μας θα είναι ιδιαίτερα λαμπρό». Λίγο αργότερα ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι δασμοί σε κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο νέο ‘κύμα δασμών’ θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Δεκεμβρίου. « Όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο αδύναμη γίνεται η Κίνα, τόσο περισσότεροι δυνατοί γινόμαστε εμείς» είπε λίγο πριν φύγει για ολιγοήμερες διακοπές ο Τραμπ. Μεγάλος παίκτης…

ΚΙΝΑ: Στις 23/8 ανακοίνωσε ‘εκδικητικούς’ δασμούς
ύψους 75 δισ. δολαρίων σε βάρος αμερικανικών προϊόντων.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ HUAWEI

Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμάχεται την Huawei· δεν επιθυμεί το δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Από την άλλη είναι αυτός που έδωσε εντολή στο αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, στα μέσα Αυγούστου, να παρατείνει την αναστολή της ισχύος των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Huawei. Με τον τρόπο αυτό, μια θετική μορφή καθυστέρησης όπως τη χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές, οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Huawei να προμηθεύεται αγαθά από αμερικανικές επιχειρήσεις και να παρέχει υπηρεσίες σε υφιστάμενους πελάτες της. Ο Τραμπ και το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, θέλουν αυτή η κίνηση να θεωρηθεί από τους Κινέζους ως χειρονομία καλής θέλησης – ένα τρίμηνο ‘διάλλειμα’ πριν ξεσπάσει μια (ακόμα) εμπορική καταιγίδα.

William Zarit, πρόεδρος American Chamber
of Commerce, Κίνα:
 «Κανείς δεν θα βγει νικητής από αυτόν τον αντιπαραγωγικό κύκλο»

ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ !!!

Όσο αφορά το τρίτο και επίσης ‘θορυβώδες’ χτύπημα του Προέδρου αυτό ήρθε λίγες ώρες μόνο πριν τη Σύνοδο G7 με τον Τραμπ να καλεί τις αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν εργοστάσια στην Κίνα να αναζητήσουν άμεσα ‘εναλλακτικές’ λύσεις μεταφέροντας την παραγωγή τους αλλού- κατά προτίμηση στα πάτρια εδάφη.

Η έκκληση Τραμπ, η οποία θυμίζουμε ότι αποτελούσε μέρος και μάλιστα προβεβλημένο από το προεκλογικό του αφήγημα, έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει τελευταία, έχει ατονήσει, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι πάντα ευέλικτες για εκ βάθρων αλλαγές σε ένα τόσο ρευστό σκηνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο William Zarit, πρόεδρος του American Chamber of Commerce στην Κίνα, απέρριψε εμμέσως την ‘εντολή’ του Τραμπ αναφέροντας ότι σχεδόν οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αχανή ασιατική χώρα ανησυχούν για την πολύ αρνητική επίπτωση που έχει ο εμπορικός πόλεμος στις δραστηριότητες τους, προσθέτοντας με νόημα: «Κανείς δεν θα βγει νικητής από αυτόν τον αντιπαραγωγικό κύκλο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η κινεζική κυβέρνηση είχε πολλά μέσα για να διαταράξει την επιχειρηματική καθημερινότητα των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, προσθέτοντας ότι οι ελπίδες του Τραμπ να φέρει τις αμερικανικές επιχειρήσεις πίσω στο σπίτι τους ήταν ‘άστοχες’. «Αυτή η πολιτική δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή περισσότερων επιχειρήσεων στο αμερικανικό έδαφος: μόλις το 6% των εταιρειών-μελών μας λέει ότι αυτή η τρέχουσα εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα τους έκανε να εξετάσουν τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων πίσω στο σπίτι τους», δήλωσε ο Αμερικανός παράγοντας στην Κίνα.

Καθώς η Σύνοδος G7 μόλις είχε ολοκληρωθεί, όταν το Export News πήγαινε στο τυπογραφείο, οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται για μια ακόμα περίοδο στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας. Από το λευκό τραπέζι των συνομιλιών στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος. «Τα πάμε καλά αυτή τη στιγμή με την Κίνα. Συζητούμε…» είπε αινιγματικά ενώ λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Γαλλία διευκρίνισε ακόμα μια φορά ότι η Κίνα επιδιώκει συμφωνία και μάλιστα με τον πιο ‘ήρεμο’ τρόπο.

Στην πραγματικότητα μια ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου (23 Αυγούστου), η Κίνα ανακοίνωσε κι αυτή από την πλευρά της ‘εκδικητικούς’ (όπως τους χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος) δασμούς ύψους 75 δισ. δολαρίων σε βάρος αμερικανικών προϊόντων. Το παιχνίδι χοντραίνει αλλά πολύ σύντομα θα πρέπει να λήξει. Κάποιος θα είναι νικητής. Εκτός κι αν το ματς λήξει ισόπαλο.