Πρωταγωνιστούν στην παραγωγή και διάθεση παγωτού οι χώρες της Ε.Ε.

Το 2019, η ΕΕ παρήγαγε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6% από το προηγούμενο έτος.

Την ίδια περίοδο, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 222 χιλιάδες τόνους παγωτό σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 723 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 82 χιλιάδες τόνους, συνολικής αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού της ΕΕ

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2019, παρήγαγε 635 εκατομμύρια λίτρα παγωτού (που αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής παραγωγής παγωτού της ΕΕ). Η Ιταλία παρήγαγε 554 εκατομμύρια λίτρα (το 18% της συνολικής παραγωγής παγωτού της ΕΕ). Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι η Γαλλία παρήγαγε 451 εκατομμύρια λίτρα εκείνη τη χρονιά (ή το 15% της συνολικής παραγωγής το 2019).

H Γαλλία εξήγαγε τα περισσότερα παγωτά σε χώρες εκτός ΕΕ

Η Γαλλία εξήγαγε συνολικά 55 χιλιάδες τόνους παγωτού το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 25% των συνολικών εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ. Αυτό το έκανε το μεγαλύτερο εξαγωγέα παγωτού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μπροστά από τις Κάτω Χώρες (που εξήγαγαν 35 χιλιάδες τόνους παγωτό, ή το 16% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), τη Γερμανία (29 χιλιάδες τόνοι ή 13%) , Ιταλία (18 χιλιάδες τόνοι, ή 8%) και Ισπανία (16 χιλιάδες τόνοι, ή 7%).

Βρετανικός κύριος προορισμός και πηγή εξαγωγών και εισαγωγών παγωτού της ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ήταν ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές παγωτού της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 128 χιλιάδες τόνους παγωτό στο Ηνωμένο Βασίλειο (58% των συνολικών εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ). Άλλοι κύριοι προορισμοί ήταν η Ελβετία (12 χιλιάδες τόνοι, ή 5%) και η Κίνα (7 χιλιάδες τόνοι, ή 3%).

Οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ προήλθαν κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (57 χιλιάδες τόνοι παγωτού ή το 70% των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ), τη Σερβία (16 χιλιάδες τόνους ή 19%) και την Ελβετία (2 χιλιάδες τόνους ή 2%).

 

Σημειώσεις:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) περιλαμβάνει 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται εδώ.
Τα δεδομένα της ΕΕ αντικατοπτρίζουν την πολιτική αλλαγή στη σύνθεση της ΕΕ, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται ως χώρα εταίρος εκτός ΕΕ για την ΕΕ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέρος της εσωτερικής αγοράς για την περίοδο που καλύφθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα για το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να βασίζονται σε στατιστικές έννοιες που εφαρμόζονται στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: Eurostat