“Η εξωστρέφεια είναι σημαντική για τον πρωτογενή τομέα” ανέφερε από τη Food Expo ο Λ. Αυγενάκης

Στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να τονώσει την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Food Expo και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Όπως σημείωσε βασικό εργαλείο αποτελεί η ΚΑΠ, τα κονδύλια της οποίας ανέρχονται σε 19,3 δισ. ευρώ με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να εξελιχθεί.

Χαρακτήρισε την εξωστρέφεια ως βασική προϋπόθεση για να καταστεί ο πρωτογενής τομέας ένας εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης του νερού και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο σχεδιασμός πολιτικής νερού, κάτι που δεν έχει γίνει επί πολλά συναπτά έτη και που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η κουβέντα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών λόγω των νέων δεδομένων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που παρέχονται από πλευράς ΥΠΑΑΤ για την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, όπως είναι τα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου σε χώρες της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες αλλά και τα εθνικά συστήματα ποιότητας όπως οι πιστοποιήσεις AGRO.

Παράλληλα μίλησε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης ύψους 600 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα τοπικά προγράμματα που αφορούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης υλοποιούνται μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και «μέσα από τα μέτρα παροχής γεωργικών συμβουλών, συμπράξεων καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων και ενθάρρυνσης σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων, στα οποία διαθέσαμε πόρους της τάξης των 150 εκατ. ευρώ».

Σε αναφορά του στα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια της χώρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χαρακτήρισε «καθοριστικό όπλο για τον αγρότη» προσθέτοντας ότι σε αυτά θα «εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν στη σύσταση μητρώου αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες της χώρας».

Στην ίδια εκδήλωση μετείχαν οι Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Κωνσταντίνος Νικολούτσος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας.