Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Τώρα είναι η στιγμή να μπει ο πήχης των εξαγωγών ακόμη πιο ψηλά

«Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 50 δισ. ευρώ και συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά. Όμως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο». Αυτό τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) μιλώντας στην πρόσφατη διοργάνωση των Greek Exports Forum & Awards 2023 της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, είναι επιβεβλημένη η διεύρυνση του “χαρτοφυλακίου” των ελληνικών εξαγωγών και «τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε τον πήχη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας ακόμα πιο ψηλά».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι η προώθηση της εξωστρέφειας παραμένει κεντρική προτεραιότητα για το Επιμελητήριο και προσέθεσε ότι η ενσωμάτωση όλων των πτυχών της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του επιμελητηρίου, αλλά και ευρύτερα της εξαγωγικής κοινότητας.

Ως θετικά βήματα χαρακτήρισε τη συντονισμένη λειτουργία στη βάση Εθνικών Σχεδίων Εξωστρέφειας και τη λειτουργία του Συμβουλίου Εξωστρέφειας. Κρίσιμο θέμα, ωστόσο, συμπλήρωσε η ίδια, παραμένει ο ρόλος του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που λειτουργούν ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας της χώρας, και η στρατηγική διεύρυνση του υφιστάμενου δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε «την ανάγκη να καταγραφεί και στον νέο οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών ως υποχρεωτική η διαδικασία διαβούλευσης με τους επιχειρηματικούς φορείς – κάτι που προέβλεπε ο προηγούμενος οργανισμός, του 2007».