Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Metropolitan Summit: «Λείπουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον χώρο της Τεχνολογίας»

«Λείπουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον χώρο της Τεχνολογίας», ανέφερε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ Elizabeth Lee

Η έλλειψη γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας παραμένει θέμα στην Ελλάδα όπως και στις ΗΠΑ, μια συνθήκη εξαιτίας της οποίας «χάνουμε τόσο πολλά ταλέντα και τόση πολύ δημιουργικότητα», τόνισε, μιλώντας στο στο Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τα συνέδρια του Economist σε συνεργασία με το PowerGame η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ κα. Elizabeth Lee. Η κ. Lee τόνισε πως στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό, εργασιακό τομέα λείπουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις την ίδια ώρα που «όλο και περισσότερες οικονομίες στον κόσμο βασίζονται στην γνώση» ενώ σχολίασε πως υπάρχει η δυνατότητα «να κλείσουμε το χάσμα».

Οφείλουμε όλοι να «συνεργαστούμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την ισότητα των φύλων και την εξέλιξη των γυναικών», προσέθεσε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που περιέγραψε και πως πολλά έχουν αλλάξει επί το θετικότερο για τη Θεσσαλονίκη στον τομέα της τεχνολογίας από τον καιρό της 83ης ΔΕΘ, όταν οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα με πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται πλέον στην πόλη σε έναν κύκλο εταιρίων που, όπως είπε η κα. Lee «ελπίζει πως θα μεγαλώνει».

 

«Οι επιδόσεις της Θεσσαλονίκης στην καινοτομία αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι»

Από την πλευρά της η κα. ‘Αννα Παναγοπούλου, Διευθύντρια της μονάδας ERA and Innovation της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε μεγάλη έμφαση στην τοποθέτηση της στην σύνδεση της έρευνας με την βιομηχανία και τόνισε πως η Θεσσαλονικη είναι μια πόλη-πύλη για τα Βαλκάνια όπως και για τη Μεσόγειο, μια πόλη που μπορεί να αξοποιήσει για δικό της όφελος όπως και και όφελος της Ευρώπης τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και λόγω της πανδημίας. «Η Θεσσαλονίκη καινοτομεί και οι επιδόσεις της στην καινοτομία αυξήθηκαν πέρσι κατά 30%», τόνισε η Διευθύντρια της μονάδας ERA and Innovation.

Ο κα. Παναγοπούλου μίλησε για την ευρωπαϊκή πολιτική που είναι αυτή που θέλει να φέρει τις δραστηριότητες πιο κοντά στην αντιμέτωπιση των προκλήσεων με την Έρευνα και Τεχνολογία να μπορούν να επιδράσουν θετικά ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε λοιπόν για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην έρευνα και την καινοτομία, τόνισε πως όλοι οι καινοτόμοι ερευνητές πρέπει «να έχουν πρόσβαση στις νέες δυνατότητες» με περιοχές μάλιστα που «βρίσκονται ‘πίσω’ να κινηθούν μπροστά» και να φτάσουν την αριστεία όπως και για το πόσο σημαντικό είναι για τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε όλους τους επενδυτές.

Η Διευθύντρια της μονάδας ERA and Innovation εστίασε στην δημιουργία περισσότερων συνεργασιών, τόνισε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθιες πρόσβασης στην χρηματοδότηση την ίδια ώρα που εστίασε και στο ότι «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, όπως και εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα πιο καινοτόμα στην Ευρώπη» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για να δείξει μάλιστα πως στο πρόσφατο παρελθόν η συνεργασία της ευρωπαϊκής κοινότητας των ερευνητών με την βιομηχανία ήταν αποτελεσματική, η κα. Παναγοπούλου εξήγησε πως κάτι τέτοιο έγινε με το εμβόλιο της Pfiser κατά της Covid-19 όπου δουλειά που έκαναν επιστήμονες σε εργαστήρια στην Γερμανία, ήταν αφετηρία για ανάπτυξη του εμβολίου στις ΗΠΑ: «Να έχουμε σε όλη την Ευρώπη καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα που να βασίζονται στις συνέργειες… Η Θεσσαλονίκη μπορεί να κεφαλαιοποίησει την γεωπολιτική της θέση προς όφελος της χώρας και όλης της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια της μονάδας ERA and Innovation της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.