ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Αγαπητοί μας αναγνώστες, όπως θα αντιληφθείτε τα δύο τελευταία τεύχη αναγκαστήκαμε λόγω των συνθηκών lockdown και περιορισμό στις μετακινήσεις, να δημοσιεύσουμε διμηνιαία τα τεύχη και όχι μηνιαία όπως συνηθίζουμε. Ευχόμαστε και ελπίζουμε πώς αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα, ώστε να είμαστε κοντά σας κάθε μήνα. Το 2020 ομολογουμένως ήτανε μία χρόνια έκπληξη για όλους μας. Μία χρονιά γεμάτη αβεβαιότητα, γεμάτη από γεγονότα που συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες. Για πρώτη φορά αναδείχθηκαν οι παθογένειες ενός παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, τα κενά σε θέματα ασφάλειας, συναλλαγών, καθώς και οι εξαρτήσεις σε επίπεδο προμηθευτών και καναλιών διανομής.

Το 2021 είναι μία χρονιά όπου το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μας προσφέρει τη βεβαιότητα των στοιχείων της προηγούμενης χρονιάς (2020) με σκοπό να σχεδιάσουμε τεχνοκρατικά τα επόμενα βήματά μας. Οι ελληνικές εξαγωγές όπως αναφέρεται παντού, κρατήθηκαν στα επίπεδα προ κρίσης πανδημίας. Άντεξαν. Πίσω από τα νούμερα όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουν μεταβληθεί και στοιχεία που χρήζουν μεγάλη ανάλυση και προσεκτική μελέτη. Πίσω λοιπόν απο την ευημερία των αριθμητικών στοιχείων, υπάρχουν εκατοντάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα, αφού δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, οι καταναλώσεις σε χώρες που δραστηριοποιούνταν έχουν μειωθεί κατά πολύ, η εστίαση και γενικότερα το χονδρεμπόριο σε όλο τον πλανήτη άλλαξε και συνεχίζει να μεταβάλλεται, το κόστος των μεταφορικών εκτινάχθηκε, και ο τελικός καταναλωτής άλλαξε τις συνήθειες του και τις προσάρμοσε στα νέα δεδομένα. Τα ελληνικά προϊόντα, οι ελληνικές υπηρεσίες, και γενικότερα η χώρα μας είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει πολύ στενά όλες αυτές τις αλλαγές και τις εξελίξεις με σκοπό να προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να αξιοποιήσει αυτή την επανατοποθέτηση πού γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Πολιτεία οφείλει να προσαρμόσει το στρατηγικό της πλάνο και τα εργαλεία της με βάση τα νέα δεδομένα και όχι με τα παλιά που διαθέτει απλά ψηφιοποιώντας τα. Ομοίως πρέπει να πράξουμε όλοι μας ως επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις νέες προοπτικές και τη νέα δυναμική μέσα στην οποία θα δραστηριοποιηθούμε τα επόμενα χρόνια και ίσως στις επόμενες γενιές.

Το Export news στην προσπάθεια αυτή, έχει ξεκινήσει έρευνα και ρεπορτάζ για τις ενέργειες και δράσεις των τελευταίων 10 ετών, που αφορούν την τοποθέτηση της χώρας μας στο παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και τις ενέργειες – μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, και άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί, με σκοπό να συμβάλουμε πρακτικά και ουσιαστικά σε αυτή την Εθνική προσπάθεια. Kαλή σας ανάγνωση.