Ελληνικό εμπόριο: Ο «χάρτης» των επιχειρήσεων – Μόλις 5 επιχειρήσεις κάνουν το 29,5% των εξαγωγών

World Global Cartography Globalization Earth International Concept

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023, συνολικά 19.393 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές αξίας 47,358 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές των επιχειρήσεων άγγιξαν τα 75,712 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 29,5% της συνολικής αξίας των εξαγωγών προήλθε από μόλις πέντε επιχειρήσεις, ενώ το 26,5% των εισαγωγών πραγματοποιήθηκε από επίσης πέντε επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, το 71,3% των εξαγωγών (33,792 δισ. ευρώ) προήλθε από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, της παροχής ενέργειας, νερού, φυσικού αερίου, και των ορυχείων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30,4% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το 22,1% των εξαγωγών (10,456 δισ. ευρώ) προήλθε από τον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ενώ το 6,6% των εξαγωγών (3,110 δισ. ευρώ) προήλθε από τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και άλλων υπηρεσιών.

Αναφορικά με την κατανομή των επιχειρήσεων βάσει του μεγέθους των εξαγωγών τους, το 29,5% της αξίας των εξαγωγών έγινε από 5 επιχειρήσεις, το 49,7% από 50 επιχειρήσεις και το 83,8% από 1.000 επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον τύπο ιδιοκτησίας, το 93,4% των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εξαγωγές δεν διαθέτουν θυγατρικές στο εξωτερικό και είναι υπεύθυνες για το 38% της συνολικής αξίας εξαγωγών. Το 1,2% των επιχειρήσεων έχει θυγατρικές στο εξωτερικό, ενώ το 5,4% είναι ξένες ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις γεωγραφικές διασπορές, το 4,7% των επιχειρήσεων εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες και συγκεντρώνει το 65,6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, ενώ το 41,5% εξάγει σε μόνο μία χώρα και καλύπτει το 2,5% της αξίας.

Στον τομέα των εισαγωγών, το 2023 καταγράφηκαν 36.810 επιχειρήσεις, με συνολικές εισαγωγές 75,712 δισ. ευρώ. Το 50,7% των εισαγωγών προήλθε από επιχειρήσεις των τομέων μεταποίησης, ενέργειας και ορυχείων, ενώ το 42,2% προήλθε από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Το 7,1% προήλθε από άλλους τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές.

Αναλύοντας την κατανομή των εισαγωγών, το 26,5% της αξίας των εισαγωγών πραγματοποιήθηκε από πέντε επιχειρήσεις, το 51,5% από 100 επιχειρήσεις και το 77,3% από 1.000 επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον τύπο ιδιοκτησίας, το 94,9% των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εισαγωγές δεν έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό. Από τις εισαγωγές, το 1,4% πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις που εισάγουν από περισσότερες από 20 χώρες, καλύπτοντας το 50,3% της συνολικής αξίας των εισαγωγών.

Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν την έντονη συγκέντρωση της εμπορικής δραστηριότητας σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και την γεωγραφική διασπορά των εξαγωγών και εισαγωγών στην ελληνική αγορά.