Ifo: Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2028 – Εκτιμήσεις από 1.400 οικονομολόγους

Εκατοντάδες οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2028, σύμφωνα με έρευνα που εντείνει τις ανησυχίες για τις συνεχείς πιέσεις στις τιμές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό ινστιτούτο Ifo και το Ινστιτούτο Ελβετικής Οικονομικής Πολιτικής, βασίστηκε σε συμμετοχές σχεδόν 1.400 οικονομολόγων από 125 χώρες και πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% για την περίοδο 2023-2025, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,9% που προβλέπεται για το 2025. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το 2026 και το 2028 αυξάνονται στο 2,8% και 2,9% αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει υψηλότερος από τους στόχους που έχουν θέσει πολλές κεντρικές τράπεζες, δημιουργώντας εμπόδια στην εφαρμογή σημαντικών μειώσεων επιτοκίων.

Ο Niklas Potrafke, διευθυντής του Κέντρου Ifo για τα Δημόσια Οικονομικά και την Πολιτική Οικονομία, σχολίασε ότι οι υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες καθιστούν απίθανη την επιστροφή των επιτοκίων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των επίμονων πιέσεων στις τιμές. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, τα οποία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή ενδέχεται να παραμείνει ισχυρή, οδηγώντας σε μια παγκόσμια αναδιάταξη των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική.

Η μελέτη διαπιστώνει διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό ανά περιοχή. Για τη Δυτική Ευρώπη, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2% έως το 2028, ενώ στη Νότια Ευρώπη, όπου ανήκει και η Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει στο 2,7%. Στη Βόρεια Ευρώπη, οι ειδικοί αναμένουν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό, στο 2,5%. Οι εκτιμήσεις αυτές διαμορφώνονται σε ένα περιβάλλον όπου οι ευρωπαϊκές οικονομίες επιβραδύνονται, με τη Γερμανία, που θεωρείται η “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει μια στρατηγική αύξησης δασμών στα εισαγόμενα αγαθά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους εμπορικούς της εταίρους. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εφαρμογή σταδιακών αυξήσεων στους δασμούς, με ποσοστά από 2% έως 5% τον μήνα, μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων που βασίζονται στον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια συζήτησης, ενώ κορυφαία στελέχη της οικονομικής ομάδας του Τραμπ συμμετέχουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους.