Να αξιοποιήσουν τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες κάλεσε τους εξαγωγείς ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ, Γ. Σμυρλής

Λογότυπο ΣΕΒΕ

Να αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες κάλεσε στους Έλληνες εξαγωγείς ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, κατά τη διαδικτυακή συμμετοχή του στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Ως προς τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και ιδίως από τη Θεσσαλονίκη, που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση εξαγωγέων, στελεχών και ξένων συνεργατών επιχειρήσεων, αλλά και τουριστών από και προς την Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής διαβεβαίωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, ότι «αν και οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στις αεροπορικές εταιρίες, η Πολιτεία μεριμνά για την υπογραφή σχετικών συμφωνιών μεταφορών, όπως έγινε κατεξοχήν με τη Ρωσία».

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως μέσω τεχνικών/κατασκευαστικών έργων, στα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ελληνικά δομικά υλικά, την εξωστρέφεια του κλάδου της μεταλλουργίας, την υποκατάσταση εισαγωγών, κυρίως ως προς πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούν παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την εξειδικευμένη και πιστοποιημένη κατάρτιση-εκπαίδευση για τη διεθνή επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Σμυρλής ενημέρωσε τους εξαγωγείς για την επικείμενη αναβάθμιση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών, μεταξύ άλλων με την ίδρυση Γραφείων σε χώρες με σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές και την εν γένει ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νιγηρία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην εν εξελίξει αναδιάρθωση και εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ώστε να προσφέρει νέα προϊόντα για την ασφάλιση τόσο των εξαγωγών όσο και των τεχνικών έργων σε νέες αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του φορέα για τη στήριξη και ανάπτυξη των εξαγωγών, όπως η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (clusters) σε τομείς εξαγωγικής σημασίας (πχ. αγροδιατροφή και δομικά υλικά). Εστίασε επίσης σε θέματα ενίσχυσης του δικτύου των ΟΕΥ σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπου δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη παρουσία της Ελλάδας, όπως η Υποσαχάρια Αφρική.