Πεταλιές ανάπτυξης για το ποδήλατο στην Αγγλία

Μπορεί η πολιτική κατάσταση στην Αγγλία να είναι -αυτό τουλάχιστον το διάστημα- απρόβλεπτη και να εγκυμονεί κινδύνους από τις επιλογές του Πρωθυπουργού Τζόνσον, η βιομηχανία ποδηλάτου της χώρας όμως είναι ανθηρή και με όλο το μέλλον μπροστά της. Σημειώνεται ότι κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι φανατικός δικυκλιστής αν κι όχι ιδιαίτερα χαριτωμένος πάνω στις δύο ρόδες.

Η εταιρεία ερευνών Mintel εκτιμά ότι η αγορά λιανικής πώλησης ποδηλάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 1,5 δισ. λίρες και ότι η ποδηλασία συνολικά συμβάλλει κατά 5,4 δισ. λίρες στην οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση – όχι φυσικά αυτή του Τζόνσον που της έχει γίνει η ζωή ποδήλατο…- οι προηγούμενες, είχαν θέσει ως στόχο την αύξηση της χρήσης ποδηλάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο: ο διπλασιασμός της χρήσης μέχρι το 2025 θα εκτοξεύσει την (συνολική) αγορά στα 10 δισ. στερλίνες. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Μια πρώτη λύση είναι η ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου από τις γυναίκες οι οποίες αποτελούν μόλις το 27% των συμμετεχόντων σε ποδηλατικά ταξίδια ανά τη χώρα όταν το σχετικό ποσοστό στη Δανία είναι 55%. Η αύξηση της χρήσης ποδηλάτου από τις γυναίκες αναμένεται να αυξήσει και τη σχετική αγορά των αξεσουάρ/ ρούχων μιας και το ‘ωραίο’ φύλο θέλει να παραμένει εξίσου ωραίο κι εποχούμενο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων που συνδέουν την ποδηλασία με τις καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων, φοιτητών κ.ά. μέσα στα αστικά κέντρα ή μεταξύ κοντινών σημείων, με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία.

Κι όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, η αύξηση της χρήσης ποδηλάτου αναμένεται να τονώσει μια σειρά συνεργαζόμενες ή εξαρτώμενες αγορές όπως αυτές των ανταλλακτικών και των επισκευών, αγορές που αν και σήμερα έχουν (σχετικά) μικρή παρουσία, μπορούν εύκολα να μεγεθυνθούν.