Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες για τις Ελληνο-Αμερικανικές Εμπορικές Συνεργασίες

Του Ηλία Σπιρτούνια, Γενικού Διευθυντή Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αναπτυξιακό ρυθμό σε πολλαπλά επίπεδα, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πρώτης ψηφιακής εκδήλωσης της νέας σειράς διαδικτυακών συζητήσεων «TradeUSA: State-by-State Insights:Texas, California, New Mexico” που εγκαινίασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το τμήμα διεθνούς εμπορίου “TradeUSA” την Πέμπτη 20 Μαΐου. 

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το 2020 οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ελλάδα. «Η αγορά των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο που εμφανίζει τεράστια δυναμική και εξαιρετική ποικιλομορφία. Αποτελείται από 325 εκατομμύρια καταναλωτές και παρουσιάζει την υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη παγκοσμίως. Ωστόσο, κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ είναι διαφορετική, με το δικό της μοναδικό προφίλ τόσο από άποψη οικονομίας, καταναλωτικής συμπεριφοράς και δημογραφικών στοιχείων και πολιτιστικών στοιχείων, όσο και λόγω ορισμένων ιδιαίτερων πολιτειακών κανονιστικών ρυθμίσεων» δήλωσε η Ντίνα Αθανασίου, Επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου TradeUSA του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ένα από τα βασικά σημεία της χαρτογράφησης των Πολιτειών του Τέξας, της Καλιφόρνιας και του Νέου Μεξικό που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Δημήτρη Καραβασίλη, Σύμβουλο Διεθνούς Εμπορίου του Επιμελητηρίου και CEO της DK Marketing και Idea Monkeys LLC, είναι πως η Καλιφόρνια αποτελεί την πλέον κατοικημένη πολιτεία με 40 εκατομμύρια κατοίκους, παράγει το 50% των φρούτων και λαχανικών των ΗΠΑ, ενώ αν ήταν χώρα, θα ήταν η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Χρυσή ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγές οίνου η αγορά των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και να δίνουν ιδιαίτερη αξία στις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως καθώς παράγει μοναδικές ποικιλίες με σημαντική ιστορική κληρονομιά, που δε συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο σύμφωνα με τον κ. Ted Diamantis, Πρόεδρο της Diamond Wine Importers, Αμερικανό εισαγωγέα με εξειδίκευση στην εισαγωγή ελληνικών κρασιών και τη διανομή τους σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. “Είναι μια συναρπαστική στιγμή για την Ελλάδα και τα ελληνικά κρασιά στις ΗΠΑ” δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως οι ευκαιρίες για τους μικροπαραγωγούς είναι πολύ μεγάλες, καθώς παρά τον υψηλό ανταγωνισμό, διαθέτουν υψηλή ποιότητα, ενδιαφέρον αφήγημα και τη δυνατότητα να προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία στους Αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Για να πετύχουν, χρειάζεται να τοποθετηθούν ως mid μέχρι luxury κρασιά και να δώσουν έμφαση στις καταναλωτικές γενιές του μέλλοντος, τους GenX και τους Millenials. Τα ελληνικά κρασιά και άλλα γεωργικά προϊόντα αποτελούν όχημα, ώστε ο Αμερικανός καταναλωτής να μάθει περισσότερα για την Ελλάδα από τη μία και από την άλλη, επιτρέπει στην Ελλάδα να επεκτείνει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στην αγορά των ΗΠΑ.

 

Το Τέξας αποτελεί αγορά με ευκαιρίες στους κλάδους των κατασκευών και της εστίασης

 

Το Τέξας είναι η Πολιτεία με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, δεδομένου πως οι εξαγωγές του αποτελούν το 20% όλων των αμερικανικών εξαγωγών ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς πολλές εταιρείες τόσο από άλλες Πολιτείες όσο και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μεσογείου, επιλέγουν να μεταφερθούν εκεί ή να ανοίξουν τα γραφεία τους, κυρίως λόγω του πολύ ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος που προσφέρει αλλά και του φιλικού επιχειρηματικού πνεύματος για διεθνείς συνεργασίες. Ο ρυθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός την επόμενη 25ετία, ιδιαίτερα στο Χιούστον, στο Όστιν, στο Ντάλας και στο Σαν Αντόνιο, σύμφωνα με τον κ. Corbin Van Arsdale, Πρόεδρο και Γενικό Σύμβουλο των Associated General Contractors (AGC)-Texas Building Branch και Δήμαρχο του Cedar Park, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για διμερή επιχειρηματική ανάπτυξη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ – ιδιαίτερα στην Πολιτεία του Τέξας. Έχουμε εδραιωμένες ελληνικές κοινότητες σε όλο το Τέξας και ανυπομονούμε να επιδιώξουμε περαιτέρω αμοιβαία επωφελή συμφέροντα με τους φίλους μας στην Ελλάδα».

 

Παράλληλα, το Τέξας εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος προορισμός για την ανάπτυξη εστιατορίων, όπως σημείωσε η κα. Anna Tauzin, Chief Revenue and Innovation Officer του Texas Restaurant Association, στην εν λόγω εκδήλωση. Ο κλάδος παρουσιάζει ανάπτυξη τόσο λόγω του θετικού επιχειρηματικού κλίματος όσο και λόγω του αυξανόμενου ρυθμού του πληθυσμού στην συγκεκριμένη πολιτεία. Οι κάτοικοι του Τέξας έχουν συνηθίσει στην ευκολία και θα συνεχίσουν να την αναμένουν από όλους τους τύπους εστιατορίων, από quick service μέχρι fine dining. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι τομείς του off-premises (όπως για πχ το delivery, takeaway & drive-thru) καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών στην καταναλωτική εμπειρία. 

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών συνεργασιών μέσα από τις ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. H πρόσφατη πρωτοβουλία του, το The Greek Exports Handbook, στοχεύει στη διασύνδεση Αμερικανών εισαγωγέων, διανομέων και brokers με Έλληνες εξαγωγείς.