Συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να επιλύσουν τις διαφορές τους για τον χάλυβα

Pipes stack, straight steel or copper, metal or pvc plumbing cylinders. Industrial pieces of pipelines for conduit, factory or construction works isolated on white background. realistic 3d vector set

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη συνομιλιών για να «επιλυθεί το πρόβλημα» της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου, το οποίο μελλοντικά θα επιτρέψει να αρθούν οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν εδώ και τρία χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε στα μέσα του 2018 να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανταπάντησαν με τη φορολόγηση διαφόρων αμερικανικών προϊόντων, όπως των τζιν, των μοτοσικλετών ή του μπέρμπον.

Οι δασμοί αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ αλλά η ΕΕ δεσμεύεται να μην τους αυξήσει, σε αντίθεση με αυτό που προέβλεπε να κάνει από την 1η Ιουνίου, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ύστερα από χρόνια μεγάλης έντασης υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον εισήλθαν σε μια φάση αποκλιμάκωσης με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο εταίροι έχουν ήδη ανακοινώσει ανακωχή στις αρχές Μαρτίου για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της παλαιάς διαμάχης Airbus-Boeing, την οποία ελπίζουν να επιλύσουν έως τον Ιούλιο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις» για να διατηρηθούν «οι κρίσιμές τους βιομηχανίες» απέναντι στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμίνιου «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τρίτα μέρη», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.

Αναφέρονται επίσης σε «χώρες όπως η Κίνα, που υποστηρίζουν πολιτικές οι οποίες προκαλούν στρέβλωση στο εμπόριο».

Ο στόχος των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον είναι καταλήξουν σε μια συμφωνία «πριν από το τέλος του έτους». Συμφωνούν να «χαράξουν μια πορεία για να βάλουν τέλος στις διαφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ύστερα από την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στις εισαγωγές που προέρχονται από την ΕΕ».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου σε συνεδρίαση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται τηλεδιάσκεψη με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τον Ιούνιο του 2018 δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και 10% σε αυτές του αλουμινίου.

Η ΕΕ ανταπάντησε φορολογώντας τις μοτοσικλέτες, όπως τις Harley-Davidson, τα τζιν (μεταξύ των οποίων τα Levi’s), ή ακόμα και τον καπνό, τον αραβόσιτο, το ρύζι ή και τον χυμό πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ.