Θεσσαλονίκη: Νέες ευκαιρίες από Μέση Ανατολή για ελληνικές επιχειρήσεις

Νέες ευκαιρίες από Μέση Ανατολή για ελληνικές επιχειρήσεις

Θετικές εντυπώσεις και στοιχεία άφησε στον επιχειρηματικό κόσμο που παρευρέθηκε στην Θεσσαλονίκη η ημερίδα με θέμα “Προοπτικές Ανάπτυξης του Κλάδου των Δομικών Υλικών στον Αραβικό Κόσμο”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 27/3, στο Μακεδονία Παλλάς. Ήταν η δεύτερη παρόμοια δράση του Enterprise Greece, με την πρώτη να πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαμπίου της Αθήνας, μια μέρα νωρίτερα. Στην εκδήλωση της συμπρωτεύουσας συνδιοργανωτής ήταν και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Σκοπός των δύο αυτών εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις συνθήκες πρόσβασης, αλλά  και τις ευκαιρίες εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών του κλάδου των δομικών υλικών στις αραβικές αγορές.

Στην πληθώρα αξιόλογων ευκαιριών για ελληνικές επιχειρήσεις, σε τομείς υπεργολαβικής ανάληψης έργων δημιουργίας και εκσυγχρονισμού υποδομών, εξαγωγών δομικών υλικών και μεταφοράς ελληνικής τεχνογνωσίας, αναφέρθηκαν στις 27/3 οι ειδικοί προσκεκλημένοι, σύμβουλοι οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, ΟΕΥ Α’ Καΐρου, Παντελής Γκάσιος και επικεφαλής ΟΕΥ Β. Ελλάδας, Αλέξανδρος Αλεξιάδης.

Η ραγδαία βελτίωση του κλάδου κατασκευών σε αγορές της Μέσης Ανατολής δημιουργεί εξαγωγικές προοπτικές για ελληνικές υπηρεσίες αξίας, σε επαγγελματίες που έχουν πληγεί πολύ κατά τα τελευταία έτη λόγω της δυσμενής θέσης της αντίστοιχης ελληνικής αγοράς.

Αντίστοιχα, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, στάθηκε στις ξεχωριστές φιλικές σχέσεις που διέπουν τις διμερείς σχέσης της Ελλάδος με χώρες της ευρύτερης περιοχής της Αραβίας. Αυτό τις κάνει να παραμένουν ένα ελκυστικό πεδίο δραστηριότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε κλάδους που γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία έτη, όπως είναι ο κατασκευαστικός.

Σχετικά με την αγορά της Αιγύπτου, σύμφωνα και με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ανάγκες της σε κατασκευαστικά έργα ανέρχονται στα 675 δις. δολάρια μέσα σε βάθος 20ετίας. Οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου διαθέτουν την τεχνογνωσία, την φήμη και τους πόρους να εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έργα που αναθέτει ο αιγυπτιακός στρατός. Παρόμοια, ελληνικές εταιρίες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση λιμένων της χώρας. Τέλος, η εγχώρια παραγωγή δομικών υλικών καλύπτει μόνο το 75% της ζήτησης, αναδεικνύοντας έτσι σχετικές προοπτικές.

Ταυτόχρονα, υπήρξε εκτενής αναφορά και στην Σαουδική Αραβία, καθώς αναμένει έργα αξίας 850 δις. δολάρια τα επόμενα έτη. Η κατασκευαστική αγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης από την κρίση του 2014, όπου διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν πολλά έργα της χώρας. Συνολικά 2.736 έργα βρίσκονται είτε στο στάδιο της προκήρυξης διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού είτε στο στάδιο ολοκλήρωσής τους την επόμενη πενταετία, ενώ 700 έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τα επόμενα έτη, με προοπτική ολοκλήρωσής τους έως και το 2022.