Στο 1.9 δις ευρώ η Αγορά Αλουμινίου για το 2018

Στο 1.9 δις ευρώ η Αγορά Αλουμινίου για το 2018

Τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ανέδειξαν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αλουμινίου για το 2018, καθώς αυτές ανέρχονται πλέον στα 1.9 δις ευρώ. Ο κλάδος, που συμπεριλαμβάνει την πώληση αλουμινίου (πρωτόχυτου/δευτερόχυτου και πρωτογενούς /δευτερογενούς μεταποίησης) βωξίτη και αλουμινίου, είναι πλέον ο πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, εξαιρουμένων των ορυκτών καυσίμων, όπως επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (ΕΕΑ). Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μια μεγέθυνση του κατά 10%, ενώ αποτελεί περίπου το 5.7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με εξαγωγικό πλεόνασμα 773 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕΑ τονίζει πως οι προοπτικές της αγοράς για την επόμενη τριετία αναμένονται θετικές. Εγχώρια, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος αναζωπυρώθηκε λόγω μεγάλων τουριστικών έργων και του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, αναμένεται ανάλογη αύξουσα ζήτηση και στην χρήση αλουμινίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται παρόμοια αυξημένη χρήση αλουμινίου στις βιομηχανίες μεταφορών και μεγάλων οικιστικών έργων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα για το αλουμίνιο, οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου για το 2018 αυξήθηκαν κατά 2% συγκριτικά με το 2017, με το 58% των πωλήσεων να συμβαίνει σε αγορές του εξωτερικού. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης το 2018 επίσης παρουσίασαν ανοδική πορεία, κατά 8%.

Συνολικά, το 83% του κλάδου απορροφήθηκε από αγορές του εξωτερικού, αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2017. Στον αντίποδα, το υπόλοιπο 17% του κύκλου εργασιών του αλουμινίου προωθήθηκε στις εγχώριες αγορές, πόσο που όμως σημείωσε αύξηση κατά 6%.