Η ψηφιακή οικονομία δίνει σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ευκαιρία να ανταγωνιστούν μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς τους, επι ίσοις όροις. Αυτό επιτρέπει την ομαλότερη ανάπτυξη τους, ξεφεύγοντας από τα οικονομικά και γεωγραφικά δεσμά τους, έχοντας ως οδηγό την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Αυτό ανέδειξε και η Λευκή Βίβλος «Ανάπτυξη των Μικρών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη» (Small Business Growth in Europe), απόρροια ανάλυσης δεδομένων 157.636 λογαριασμών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών PayPal. Οι χρήστες της χρησιμοποιούν την υπηρεσία αυτή για να δέχονται παγκόσμιες ψηφιακές πληρωμές.
Η εν λόγω έρευνα ανέδειξε σημαντικά συμπεράσματα για το επιχειρείν στην Ευρώπη, όπου βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό. Πιο αναλυτικά, αποτελούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ απασχολούν και τα δύο τρίτα του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.
Συγκεκριμένα, η χρήση της πλατφόρμας και ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελούν βασικά στοιχεία της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εταιρίες που χρησιμοποιούν PayPal στις διεθνείς αγορές και εκμεταλλεύονται γενικώς τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας, βιώνουν εξαιρετικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (14.3%) σε σχέση με τους offline ανταγωνιστές τους (2%).
Επιπλέον, επιχειρήσεις με έδρα στην επαρχία βρίσκουν τρόπο να αναπτύσσονται παρόμοια χωρίς μεγάλες απώλειες, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της έναντι αυτών στα αστικά κέντρα εμφανίζουν μικρές διαφορές (12% έναντι 14%). Υπολογίζεται πως το 17% των Ευρωπαϊκών μικρομεσαίων διαθέτει λογαριασμό PayPal, ενώ το το διασυνοριακό εμπόριο αναμένεται να να σημειώσει ετήσια αύξηση της τάξης του 27%, αγγίζοντας το 1 τρισ. δολάρια έως το 2020.
Ποιά η θέση των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανέρχονται στο 11%, ποσοστό αρκετά μικρότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, όσες διαθέτουν λογαριασμό, παρουσιάζουν ταυτόχρονα και ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, με το 36.3% του συνολικού όγκου πληρωμών να προωθείται εκτός Ε.Ε.
Το παραπάνω κατατάσσει ψηλότερα τις επιχειρήσεις της χώρας μας ακόμη και από αυτές της Γερμανίας (34.4%) και της Γαλλίας (36.2%), συνάμα όμως και αρκετά χαμηλότερα από αυτές που βρίσκονται πρώτες στην σχετική ανάλυση, δηλαδή του Ηνωμένου Βασίλειου (59%), Νορβηγίας (57.1%) ή Τσεχικής Δημοκρατίας (53%).































