Καλό φθινόπωρο να έχουμε όλοι μας. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες φτάσαμε στο φθινόπωρο. Όλα γύρω μας αλλάζουνε σχεδόν καθημερινά. Η στρατηγική και η ανάπτυξη, είναι πλέον λέξεις που έχουν αντικατασταθεί από την λέξη επιβίωση. Η επιχειρηματική αισιοδοξία βρίσκεται στο ναδίρ της. Ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων για ανάπτυξη των εξαγωγών τους έχει παγώσει στη σκέψη ότι όλη η υφήλιος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Πραγματικά, είναι όμως έτσι; Μήπως είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε και να συλλογιστούμε ότι ο πλανήτης δεν σταματάει να γυρίζει; Η οικονομία και η κατανάλωση παγκοσμίως επιβραδύνεται έντονα, αλλά δεν σταματά. Απεναντίας, έχουμε αναλογιστεί ότι ήμασταν πολύ μικρή δύναμη ως χώρα στο Διεθνές εμπόριο, και επομένως οι επιπτώσεις είναι εξίσου μικρές σε σχέση με τις μεγάλες χώρες οι οποίες λειτουργούν με τελείως διαφορετικά κριτήρια; Μήπως είναι η ώρα των δράσεων; Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται τα υγιή κύτταρα αυτής της κοινωνίας που θα συμπαρασύρουν τους πιο συντηρητικούς και πιο φοβισμένους;

Προσωπικά θεωρώ ότι μέσα σε αυτή την παγκόσμια απειλή κρύβονται τεράστιες και μοναδικές ευκαιρίες τόσο για τη χώρα μας όσο και για τον κάθε έναν από εμάς, φτάνει να δούμε τον καθρέφτη, να αποφασίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, σε τι είμαστε πραγματικά καλοί επαγγελματίες, και να το αναδείξουμε. Να το προσφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα με συνέπεια και επαγγελματισμό, και τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Ένα είναι σίγουρο_ ότι είμαστε ως έθνος μαθημένοι στα δύσκολα. Έχουμε μάθει την κατάλληλη στιγμή ( και συχνά ένα λεπτό πριν την λήξη του χρονικού περιθωρίου), να πράττουμε το σωστό, ανεξάρτητα αν όλο τον υπόλοιπο καιρό αναλωνόμαστε στις διαφωνίες μας.

Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από Ελληνικές επιχειρήσεις και Έλληνες επαγγελματίες, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη, φτάνει να δομηθεί η εμπιστοσύνη πρώτα με τους ίδιους μας τους εαυτούς και μετά με τους συνοδοιπόρους μας και τους συναγωνιστές μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Καλή ανάγνωση!