Amazon: ‘Δεν πληρώνω- πληρώστε εσείς

Αντιδράει στον νόμο GAFA στη Γαλλία

Ο επιχειρηματικός – φορολογικός πόλεμος ανάμεσα στα εθνικά κράτη της Ευρώπης (όχι όλα για να είμαστε ακριβείς) και τους πολυεθνικούς (αμερικανικών συμφερόντων όμως…) εμπορικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται -αποκλειστικά ή όχι- στο διαδίκτυο, μπαίνει από τις αρχές Οκτωβρίου σε μια νέα φάση. Κάποιοι συμβιβάζονται, άλλοι πάλι ετοιμάζονται για μάχη.

Η  εφαρμογή του νόμου GAFA στη Γαλλία των πολλών προβλημάτων και των παρατεταμένων κοινωνικών συγκρούσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των γιγαντιαίων ομίλων online πωλήσεων κι ένας από αυτούς η Amazon σήκωσε το γάντι. Η αμερικανική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει το φόρο ύψους 3% που προβλέπει η νέα νομοθεσία και αντί γι’ αυτό, θα μετακυλήσει την επιβάρυνση στους προμηθευτές της.

Ο νόμος GAFA (πήρε το όνομά του από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας, τις Google, Apple, Facebook και Amazon), προβλέπει ότι από την 1η Οκτωβρίου κάθε εταιρεία που πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία (και περίπου 750 εκατ. ευρώ σε κοινοτικό έδαφος), είναι υποχρεωμένη να καταβάλει έναν επιπλέον φόρο ύψους 3%.

Με την τακτική αυτή, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η γαλλική, επιχειρούν από τη μια πλευρά να ‘προφυλάξουν’ το φυσικό εμπόριο που βάλλεται από την ψηφιακή οικονομία κι από την άλλη να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα έσοδα μπορούν σε μια εποχή που η αναζήτηση φορολογικών εσόδων έχει καταστεί όρος επιβίωσης για κάποια από τα κράτη αυτά και προϋπόθεση για τη δημοφιλία των κυβερνήσεών τους.
Σύμφωνα Ένωση Βιομηχανιών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, ένα θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τεχνολογικού κλάδου, ο νόμος αφορά αυτή τη στιγμή 27 εταιρείες που καλύπτουν τα κριτήρια και εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες, περιλαμβάνονται και οι Alibaba, eBay, Microsoft και Zalando.

Με δεδομένο ότι η Amazon France βρίσκεται πλέον απέναντι όχι μόνο στη γαλλική κυβέρνηση αλλά συνολικά στη φορολογική φιλοσοφία που διέπει την Κομισιόν και στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους για τη δασμολογική πολιτική ένθεν κακείθεν, η αντιπαράθεση λαμβάνει άλλες διαστάσεις.


Άλλοι πληρώνουν…

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Google συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 1,1 δισ. δολάρια 
(πάνω από ένα δισ. ευρώ) για να τερματίσει μια τετραετή έρευνα σχετικά με τις φορολογικές
 της υποχρεώσεις στη Γαλλία. Το ποσό αποτελεί συνδυασμό πρόστιμου και αποπληρωμή των
 πρόσθετων φόρων που καταλογίστηκαν στην Google και δεν έχουν πληρωθεί όταν θα έπρεπε. 
«Έχουμε πλέον διευθετήσει φορολογικές και συναφείς διαφορές στη Γαλλία που έχουν μείνει
 εκκρεμείς για πολλά χρόνια» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας και συμπληρώνει:
 «Ο διακανονισμός αφορά ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ που παραγγέλθηκε σήμερα από ένα
 γαλλικό δικαστήριο, καθώς και 465 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετους φόρους που είχαμε
 συμφωνήσει να πληρώσουμε και αφορούν ουσιαστικά στα προηγούμενα οικονομικά μας
 αποτελέσματα». Από την πλευρά της η Apple, άλλη μια εταιρεία η οποία θα επηρεαστεί 
από την εφαρμογή του νόμου GAFA, συμφώνησε στις αρχές του 2019 να καταβάλλει στις
 γαλλικές αρχές βεβαιωμένους φόρους 570 εκατ. δολαρίων (περίπου 525 εκατ. ευρώ).