Πάμε για ψώνια στου …Alibaba

Μ ετά την εντατική ανάπτυξη των παντοπωλείων Hema, ο εμπορικός κολοσσός της Alibaba κάνει ένα ακόμα βήμα στο ‘φυσικό’ λιανεμπόριο με το ξεκίνημα ενός νέου τύπου καταστημάτων. Πρόκειται για το πρώτο φυσικό κατάστημα επί ευρωπαϊκού εδάφους, το AliExpress. Το πρώτο κατάστημα, το οποίο πουλάει ηλεκτριές συσκευές, είδη γραφείου και εξοπλισμό λειτουργεί εντός του εμπορικού κέντρου Xanadu, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια πόλη και μια χώρα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον κινεζικό επιχειρηματικό οργανισμό.

Το κατάστημα εκτείνεται σε 740 τ.μ. και διαθέτει περίπου 1.000 προϊόντα από πάνω από 60 μάρκες. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν φυσικό εκθεσιακό χώρο αφού οι πελάτες δεν πραγματοποιούν απευθείας από το κατάστημα αγορές αλλά μέσω του site της AliExpress. Όπως είναι γνωστό η AliExpress αναπτύσσεται μέσω ανάπτυξης ‘θυγατρικών’ εταιρειών σε διάφορα σημεία του πλανήτη οι οποίες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της AliExpress καθώς και το δίκτυο παράδοσης πληρώνοντας προμήθεια στη μητρική εταιρεία Alibaba η οποία έχει και τη διαχειριση των δεδομένων στις συναλλαγές αυτές.

Οι πωλήσεις υποστηρίζονται, όπως είναι φυσικό, από ένα ισχυρό δίκτυο logistics, με την φυσική έδρα της εφοδιαστικής αλυσίδας να βρίσκεται στις αποθήκες του ομίλου στο ‘κέντρο’ της Ευρώπης, στη Λιέγη.

Σύμφωνα με διεθνείς επιχειρηματικούς αναλυτές, η Alibaba στο εξής θα κινείται συνεχώς στον άξονα online-offline πωλήσεων κατά το δοκούν, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο ‘μείγμα’ πελατών, εξασφαλίζοντας επιπλέον αναγνωρισιμότητα κι επισκεψιμότητα και στους δύο τύπους των καταστημάτων της.