American Dream Meadowlands

Τον Οκτώβριο ανοίγει το νέο mega-mall στη Νέα Υόρκη

Τέλη Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το νέο εμπορικό κέντρο και ψυχαγωγικό πάρκο American Dream Meadowlands (ADM) στο East Rutherford του Νιού Τζέρσεϊ, πολύ κοντά στη Νέα Υόρκη. Ανήκει στην κατηγορία των mega-mall και η ανέγερσή του πέρασε από σαράντα κύματα. Σήμερα όμως όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρει να προσελκύσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης (κι όχι μόνο) και να δώσει στην έννοια του mall την πλήρη κι απόλυτη έννοιά της.

Απέχει από το κέντρο της Νέας Υόρκης περίπου 7 μίλια. Γειτνιάζει με έναν αυτοκινητόδρομο από τον οποίο διέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 100 εκατ. αυτοκίνητα. Χρειάστηκε να δαπανηθούν σχεδόν 5 δισ. δολάρια. Πέρασε από τα χέρια τριών διαχειριστών. Τα εγκαίνιά του ανακοινώθηκαν αρκετές φορές- η μια ήταν για φέτος τον Απρίλιο. Τη ανέγερσή του ξεκίνησε το 2003 η διάσημη στο χώρο της ψυχαγωγίας Xanadu αλλά όπως φαίνεται την κορδέλα θα κόψει η Triple Five, ένας κατασκευαστικός/ ψυχαγωγικός κολοσσός που ανήκει στην οικογένεια Ghermezian κι έχει αναπτύξει ανάλογα – αλλά όχι τόσο μεγάλα- mall όπως το West Edmonton Mall.

Εξωτερική λήψη της χιονοδρομικής πίστας στο American Dream Meadowlands κατά την περίοδο κατασκευής της από την E. & S. Construction Engineers, Inc. για λογαριασμό της Xanadu Mall. © https://commons.wikimedia.org, Creative Commons.

ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

Το ADM εκτείνεται σε εμπορικό χώρο 450.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων και θα φιλοξενεί περίπου 500 καταστήματα λιανικής. Μέσα στο mall θα δεσπόζει το νέο θεματικό πάρκο Nickelodeon Universe του φερώνυμου τηλεοπτικού δικτύου ενώ έμφαση δίνουν οι δημιουργοί στο DreamWorks Water Park, της άλλης μεγάλης τηλεοπτικής/ κινηματογραφικής εταιρείας, ένα νέο πάρκου νερού με πισίνες, υδάτινα σπορ κ.ά. Η τρίτη μεγάλη ατραξιόν του ADM θα είναι το Big Snow, το πρώτο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου που εκτός από πίστα χιονοδρομίας θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σαλέ.

Μπροστά σε αυτές τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, τα υπόλοιπα ψυχαγωγικά δέλεαρ του mega mall φαντάζουν κάπως συμβατικά: Legoland φτιαγμένο από την φερώνυμη εταιρεία παιχνιδιών, παγοδρόμιο μεγέθους NHL, μικροσκοπικό γήπεδο γκολφ 18 οπών με θέμα το Angry Birds, ένα ράντσο με λαγουδάκια και ένα πτηνοτροφείο. Φυσικά θα υπάρχουν rollercoaster, κινηματογραφικές αίθουσες, ενυδρεία, χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, adventure games κ.ά.

Το εμπορικό κομμάτι του νέου mall θα καλύπτεται από καταστήματα κορυφαίων μαρκών αλλά και πολυκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων ένδυσης και υπόδησης, κοσμηματοπωλεία ( έκλεισε χώρο το Tiffany & Company) κ.λπ. Όσο για την εστίαση, ένα τέτοιο mall δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει τα πάντα: πάνω από 100 επιλογές για φαγητό, 20 εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης καθώς και θεματικά εστιατόρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο νέο mega-mall φωτογραφημένο την πρώτη περίοδο κατασκευής. Η συνολική χρονική περίοδος εκτείνεται σε 16 χρόνια- για μια μεγάλη περίοδο οι εργασίες είχαν διακοπεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. © https://commons.wikimedia.org, Creative Commons.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσει ο Έλληνας αναγνώστης από τον ‘καταιγισμό’ των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα τέτοιο mega-mall είναι η ιστορία πίσω από την κατασκευή του. Το American Dream Meadowlands συνάντησε πολλά εμπόδια από το 2003 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερσή του.

Σε πρώτη φάση κατάφερε να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των τοπικών αρχών και κοινωνιών που ανησύχησαν για το μέγεθός του ενώ σε δεύτερη φάση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την έκδοση των ειδικών περιβαλλοντικών αδειών που χρειάζονταν τα επιμέρους κατασκευαστικά έργα. Το σημαντικότερο όμως ήταν οτι το έργο αντιμετώπισε το φάσμα της απόλυτης διακοπής καθώς οι εταιρείες που το διαχειρίζονταν το εγκατέλειψαν δύο φορές στο παρελθόν κάτω από το βάρος του οικονομικού κόστους.

Αλλά σε μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, όπου οι επενδύσεις σχεδιάζονται εξονυχιστικά στον υπολογιστή πριν ξεκινήσουν, όπου οι δυσκολίες παρακάμπτονται με τη συμβολή κοινωνικών δυνάμεων και το πιονέρικο πνεύμα της επιβολής του ανθρώπου πάνω στις δυσκολίες συνεχίζει να επιβιώνει μεταξύ των σύγχρονων επιχειρηματιών, υπάρχει πάντα ένα Happy End το οποίo αναμένεται να γραφτεί σε λίγες εβδομάδες.Εντυπωσιάζει και τραβάει τα βλέμματα όλων των αμερικανικών media πριν καν ανοίξει τις πύλες του το American Dream Meadowlands στο Νιού Τζέρσεϊ. © Triple Five.