Χριστίνα Σακελλαρίδη: Την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές υπήρξαν το φωτεινό σημάδι σ’ έναν σκοτεινό ουρανό

Αρθρο της Προέδρου του ΠΣΕ κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη για την έκδοση του EXPORTNEWS με το αφιέρωμα για τα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 2010-2020

 

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να χαιρετίσω και συγχαρώ τον Δημήτρη Καραβασίλη για την ενεργό συμμετοχή του και για την στήριξη που παρέχει στους Εξαγωγείς μας μέσω του ExportNews που κλείνει ήδη 2 χρόνια λειτουργίας. Ευχαριστώ για την πρόσκλησή του και τη φιλοξενία των προτάσεων του ΠΣΕ στην έκδοση του ExportNews  «10 Χρόνια Ελληνικές Εξαγωγές».

Η δεκαετία που αναφέρεται ο φίλος κύριος Καραβασίλης είναι η πιο δύσκολη δεκαετία για το σύνολο της Οικονομίας μας. Η οικονομική ζωή του τόπου μας άλλαξε. Αντιμετωπίσαμε Μνημόνια, Capital Controls, κλεισίματα επιχειρήσεων & καταστημάτων, ανεργία, και πολλές οικονομικές δυσμενείς καταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά οι εξαγωγές υπήρξανε «το Φωτεινό Σημάδι σ’ ένα Σκοτεινό Ουρανό» όπως είχε αναφέρει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας.

Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς στα τόσο δύσκολα & σκοτεινά χρόνια της Χώρας μας αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι παρόλες τις μεγάλες αντιξοότητες οι Έλληνες Εξαγωγείς κατόρθωσαν να μετατρέψουν το προσανατολισμό ενός μέρους της Οικονομίας μας προς την Εξαγωγή αγαθών, με αποτέλεσμα να στραφούν πολλές επιχειρήσεις κυρίως Μικρομεσαίες στις εξαγωγές από ανάγκη. Έκτοτε όμως έχουν στραφεί στις εξαγωγές από επιλογή.

Ο ΠΣΕ όλα αυτά τα χρόνια εστάθη στο πλευρό των εξαγωγέων με σειρά από παρεμβάσεις και επιλύσεις των κρίσιμων θεμάτων τους π.χ. Επιστροφές ΦΠΑ, Τελωνειακά Θέματα, Συνεργασίες με αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς που άπτονται των θεμάτων της Εξωστρέφειας.

Συγχρόνως συνέβαλε με τη Μελέτη και Υλοποίηση Ερευνών Marketing στις Ξένες Αγορές σε συνεργασία με την Τράπεζα Eurobank οργανώνοντας Συνέδρια σε 7 Χώρες του Εξωτερικού και υποστηρίζοντας την διασύνδεση προσφοράς – ζήτησης με πολλές χώρες για λογαριασμό των μελών του ΠΣΕ για διάφορα προϊόντα.

Παράλληλα επέκτεινε το Δίκτυο Συνεργατών και Υποστηρικτών των Ελλήνων Εξαγωγέων στα πεδία της δικτύωσης με παρόχους λύσεων Trade Finance, Ασφαλιστικών Καλύψεων & άλλων υποστηρικτικών προς τις εξαγωγές υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια κατάφεραν να κρατήσουν ένα θετικό momentum για την Οικονομία μας το οποίο επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.

Αποτέλεσμα ήταν, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στο Διεθνές Εμπόριο μετά το πρωτοφανές πλήγμα από τις επιπτώσεις της Πανδημίας, οι Έλληνες Εξαγωγείς να διατηρήσουν τις θέσεις τους τροφοδοτώντας απρόσκοπτα τις Διεθνείς Αγορές. Παράδειγμα είναι η αύξηση κατά 3,2% για τις Ελληνικές Εξαγωγές προϊόντων (χωρίς τα πετρελαιοειδή) το 2020 σε Σύνολο Εξαγωγών 30,71 δις. ευρώ.

Δυναμική ανάκαμψη επέδειξαν οι Ελληνικές Εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2021 με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 8,5% παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του Κορωνοϊου στο Διεθνές Εμπόριο.

Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από το «μέτωπο» του εμπορικού ισοζυγίου με το έλλειμμα το εξεταζόμενο διάστημα να περιορίζεται δραστικά κατά 33,2%.

Επιπλέον για πρώτη φορά εξαγγέλθηκαν μέτρα από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που συνιστούν μια άτυπη «Διακήρυξη για την Εξωστρέφεια» που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Οι Εξαγωγείς έχουν μετατρέψει την «Κρίση σε Ευκαιρία» ανοίγοντας & καινούριες Αγορές και εξάγοντας καινοτόμα προϊόντα.

«Οι Οιωνοί είναι ευνοϊκοί, η στήριξη, οχι μόνο της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγγυΩνται την επιτυχία των στόχων μας, ήτοι, το ποσοστό της συμμετοχής των εξαγωγών μας στο ΑΕΠ από 38% να ανέλθει εως το 2023 στο 48%», όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός.

Ευχόμαστε να πετύχουμε τους στόχους μας παραμένοντας ένας από τους κύριους Πυλώνες στήριξης της Οικονομίας μας συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέου πλούτου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Χριστίνα Σακελλαρίδη

Πρόεδρος ΠΣΕ