Οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για τις επενδυτικές τους προοπτικές συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές, καθώς οι επενδύσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Έρευνα Επενδύσεων του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Δείχνουν ισχυρή εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τη χρηματοδότηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ετήσια Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ (EIBIS) βασίζεται σε έρευνες περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλη την ΕΕ και περιλαμβάνει επιπλέον δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, τονίζουν τη σημασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κλιματική μετάβαση και την προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται περισσότερο στο διεθνές εμπόριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (74% έναντι 63%) και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πραγματοποιούν εισαγωγές. Ωστόσο, εξακολουθούν να επηρεάζονται έντονα από τις διεθνείς εμπορικές αναταράξεις, ακόμη και όταν αυτές μειώνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την εξαγωγή προϊόντων στην ενιαία αγορά της ΕΕ, έναντι του 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνολικά. Παράλληλα, η γραφειοκρατία αποτελεί πρόκληση, καθώς το 63% διαθέτει προσωπικό αποκλειστικά για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, σε σύγκριση με το 86% των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Στον τομέα των κατασκευών, των υποδομών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία στις τέσσερις απασχολεί πάνω από το 10% του δυναμικού της μόνο για γραφειοκρατικά ζητήματα.
“Οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. Τόνισε, επίσης, τη δέσμευση της ΕΤΕπ στη στήριξη των ελληνικών επενδύσεων, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Οι επενδύσεις επικεντρώνονται στη βιώσιμη ενέργεια, την επιχειρηματική καινοτομία και την κλιματική προσαρμογή, βασικούς παράγοντες για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.