Η Ελλάδα σταθερά ανάμεσα στους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς ! (Βραβεύεται χωρίς να το γνωρίζει…)

Σ την κινεζική επαρχία Sichuan (με πρωτεύουσα το Chengdou, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας) διεξήχθη για 6η συνεχή χρονιά η Διεθνής Έκθεση Ταξιδιού (International Travel Expo) από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Θεωρείται η πιο σημαντική περιφερειακή έκθεση διεθνούς τουρισμού στην Κίνα και φιλοξενείται στην πόλη Emeishan (Leshan city). Δεν είναι τυχαίο που υποστηρίζεται από τους μεγάλους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς τουρισμού όπως για παράδειγμα World Tourism Organization (WTO), World Tourism Alliance, Asia-Pacific Travel Association, China-ASEAN Centre, China Tourism Association κ.α.

Η  φετινή έκθεση είχε θέμα «Ο τουρισμός και ο πολιτισμός στηρίζουν ο ένας τον άλλον» (!), ένα θέμα που παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα. Οι εκθέτες ήταν περίπου 1.000, προερχόμενοι από 50 χώρες και οι επισκέπτες 200.000. Από την χώρα μας συμμετείχε με περίπτερο η CEL TOURS με επικεφαλής τον CMO της εταιρείας κ. Φάνη Σούλη, μόνιμο κάτοικο Πεκίνου τα τελευταία 8 χρόνια και συνεργάτη επίσης της DK Marketing και του Export News. Στο International Exhibition zone βρίσκονταν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία (είχε μεγάλο περίπτερο ), το Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβικές χώρες. Δεδομένου ότι η έκθεση διοργανώνεται από κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, το marketing βασίστηκε στα κινεζικά standards – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα περισσότερα links για την έκθεση είναι στην κινεζική γλώσσα αφού μιλάμε για μια έκθεση που εστιάζεται κατά 90% στο κινεζικό κοινό. Αυτός είναι ο μοναδικός σύνδεσμος στα αγγλικά, τον οποίο και δημοσίευσε η αποστολή του Νεπάλ (είχε επίσης ένα εντυπωσιακό περίπτερο): https://www.tourismmail.com/ntb-participates-in-sichuan-international-travel-expo-2019-to-promote-nepal-as-exotic-holiday-destination.

Τέλος, υπήρχε εκπροσώπηση της Ταϋλάνδης – Νο 1 προορισμός παγκοσμίως εκτός Κίνας, για Κινέζους τουρίστες.

Στο πλαίσιο της εκθέσεως οργανώθηκε διαγωνισμός για τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τους διοργανωτές σε μια αρκετά λαμπρή για τα κινεζικά πρότυπα τελετή. Η κυρία στην φωτογραφία που κάνει τις βραβεύσεις, είναι η Υπουργός Τουρισμού της επαρχίας Sichuan – για την ακρίβεια η υπεύθυνη για θέματα Τουρισμού από την Κεντρική Επιτροπή του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος της επαρχίας Sichuan. Βραβεύθηκαν οι καλύτεροι εγχώριοι και διεθνείς προορισμοί. Η Ελλάδα και το Αιγαίο μαζί με άλλους εννέα προορισμούς (συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας, της Μασσαλίας, των νησιών Φίτζι , της Καζαμπλάνκα κ.α.) ήταν στο top-ten. Δείτε την δημοσίευση που έκανε στα αγγλικά ο κινεζικός Δήμος της Sanya που σάρωσε όλα τα εγχώρια βραβεία : http://en.sanyatour.com/news-media/news-media-travel-news/sanya-scoops-five-awards-at-sichuan-intl-tourism-trade-expo/
Στην συνέντευξη που δόθηκε στους Κινέζους δημοσιογράφους, ο κύριος Σούλης απάντησε στο ερώτημα για τις προοπτικές στο εγχείρημα «Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα»: «η συμμετοχή -και μάλιστα ενεργή και επίσημη- αντιπροσώπων του Ελληνικού τουρισμού είναι σίγουρα μια ανεκτίμητη εμπειρία προσφέροντας δυνατότητα εξερεύνησης σε παρθένα κομμάτια του αχανούς κινεζικού αγοραστικού κοινού (έστω και για λίγες ημέρες) !
Η Κίνα δεν είναι μόνο η Shanghai και η Guangzhou (Καντόνα). Το Chengdou (πρωτεύουσα του Sichuan) είναι μέσα στις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις παγκοσμίως! Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να γνωρίσει περισσότερο και καλύτερα το νούμερο 1 τουριστικό κοινό παγκοσμίως και να διαμορφώσει το προϊόν της σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει αυτό το κοινό». Εκεί, κατά την γνώμη του κ. Σούλη, βρίσκεται ένα από τα κλειδιά για την βιωσιμότητα και επιτυχία του όλου εγχειρήματος «Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα».