«Η συνεχής εξέλιξη ενός οργανισμού, είναι το κλειδί της επιτυχίας στον εξαγωγικό κλάδο αλλά  και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα»

Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος Πυραμίς Μεταλλουργία & πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

 

 

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες  εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της, αποδεικνύοντας ότι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να καταστεί παγκόσμιο success story. Κλειδί της επιτυχίας, η συνεχής εξέλιξη και οι επενδύσεις στην καινοτομία.

Ενώ, σε ότι αφορά στις Ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις , ο κ. Μπακατσέλος τονίζει ότι, το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά θετικό σε επιχειρηματικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με δυνατό σημείο την εμπέδωση του περιφερειακού ηγετικού ρόλου της χώρας μας.

 

 

Κύριε Μπακατσέλο, είστε πρόεδρος μιας εκ των πλέον δυναμικών εξαγωγικών ομίλων της χώρας, της Πυραμίς Μεταλλουργία. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την εντυπωσιακή πορεία της μέχρι σήμερα; 

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ θα τολμούσα να πω ότι είναι ένας ιστορικός όμιλος καθώς μετρά σχεδόν εξήντα χρόνια παρουσίας, ιδρύθηκε το 1960. Είναι μια εταιρεία παραγωγής & εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σε μια ιδιόκτητη περιοχή 200.000 m2. Εκεί στεγάζει μία από μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα άνω των 1,500,000 τεμαχίων ετησίως, ενώ διαθέτει και δεύτερη μονάδα παραγωγής συνθετικών νεροχυτών στο Κιλκίς που η δυναμικότητάς της ξεπερνά τα 170.000 τεμάχια ετησίως.

 

 

Μπορεί μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, και μάλιστα εκτός Αθήνας να καταστεί εξαγωγική δύναμη σε διεθνές επίπεδο;

 

Η πορεία εξήντα χρόνων, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες  εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της.

Τα προϊόντα της  Pyramis εξάγονται παγκοσμίως και στις 5 ηπείρους,  σε πάνω από 68 χώρες απευθείας και σε περισσότερες από 80 χώρες έμμεσα.  Επιπλέον, διαθέτει 9 θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Βρισκόμαστε πλέον στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, πως ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, μια παραδοσιακή επιχείρηση, τι θέση κατέχει για παράδειγμα η καινοτομία;

 

Η συνεχής εξέλιξη αποτελεί το κλειδί. Η Πυραμίς, αποτελεί έναν αδιάκοπα εξελισσόμενο οργανισμό, που επενδύει στην καινοτομία των προϊόντων της, στην τεχνολογική και μηχανολογική υπεροχή των εγκαταστάσεών της αλλά και στην τεχνογνωσία και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της. Έτσι, επιτυγχάνει σημαντική ανάπτυξη κερδίζοντας έδαφος στον παγκόσμιο στίβο των δραστηριότητάς της,  επιτυγχάνοντας να υποστηρίζει και να διαχειρίζεται μακροχρόνιες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα global key accounts του κλάδου της.

 

Μπορεί ένας ελληνικός όμιλος να γίνει διεθνές success story, δηλαδή να δείξει στην πράξη το local is global;

 

Φυσικά, παράδειγμα, η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατάφερε να αποκτήσει την εμβέλεια και το κύρος ενός πολυεθνικού ομίλου, μένοντας πιστή στους στόχους και το όραμά της να κατακτήσει τον κόσμο.

 

Θα ήθελα να αναφερθείτε πιο διεξοδικά,  στο θέμα των ελληνικών εξαγωγών, σε τι επίπεδα βρισκόμαστε;

Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών τον Ιούνιο 2019 ανήλθαν στο ποσό των €2.762,8 εκατ. έναντι €3.035,0 εκατ. τον Ιούνιο 2018, με τη διαφορά να διαμορφώνεται σε €272,2 εκατ., ήτοι 9,0%.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά €28,6 εκατ., ήτοι 1,1% και διαμορφώθηκαν σε €2.675,4 εκατ. Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (€260,3 εκατ., ήτοι 24,1%) και πρώτων υλών (€105,3 εκατ., ήτοι 16,1%).

 

Ποιες χώρες είναι οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί μας εταίροι;

 

Αναφορικά με τις χώρες που εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος για το εξεταζόμενο διάστημα καθώς απορροφούν το 55,7% του συνόλου, ενώ το 44,3% προορίζεται για Τρίτες Χώρες. Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 67,9% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 32,1% για Τρίτες Χώρες.

 

Είστε πρόεδρος του σημαντικότερου διμερούς επιμελητηρίου, του Ελληνο-Αμερικανικού, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις;

Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή όπου οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο, επιπλέον δε, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ και Ελλάδας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη αναβαθμίζονται διευρύνοντας διαρκώς τη δυναμική τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο αυτής της σχέσης αποτυπώνεται με σαφήνεια ο ρόλος της Ελλάδας ως εταίρου, ο οποίος δεσμεύεται να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Ειδικότερα, στο επιχειρηματικό πλαίσιο, η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στο κάδρο των αμερικανικών επενδύσεων, γεγονός που αποτυπώνεται εμπράκτως, και θα αυξάνει, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οφείλουμε λοιπόν να ανταποκριθούμε σε αυτό το ενδιαφέρον δημιουργώντας ελκυστικές συνθήκες συνολικά τόσο ως πολιτεία όσο και ως επιχειρηματικό περιβάλλον.

Leads:

1)Τα προϊόντα της  Pyramis εξάγονται παγκοσμίως και στις 5 ηπείρους,  σε πάνω από 68 χώρες απευθείας και σε περισσότερες από 80 χώρες έμμεσα.

2) Σε κλαδικό επίπεδο, οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά €28,6 εκατ., ήτοι 1,1% και διαμορφώθηκαν σε €2.675,4 εκατ.

3) οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος καθώς απορροφούν το 55,7% του συνόλου, ενώ το 44,3% προορίζεται για Τρίτες Χώρες

4) η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στο κάδρο των αμερικανικών επενδύσεων