MAT FASHION «Real size… Real women»

Αν και πολλοί δε το πιστεύουν, η MAT Fashion είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στον κλάδο της γυναικείας μόδας. Ίσως είναι το μέγεθος της εταιρείας και η ισχυρή μας παρουσία στο εξωτερικό που κάνει αρκετούς να εκπλήσσονται όταν ακούνε ότι όλα ξεκίνησαν και συνέβησαν εδώ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια: η Ελλάδα, οι ευκαιρίες της, αλλά και οι προκλήσεις της, έκαναν την εταιρεία μας αυτή που είναι.

Όταν το 2008 το εμπορικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας είχε γίνει τόσο ασταθές που έβαζε σε κίνδυνο ακόμη και επιχειρήσεις εύρωστες, όπως η δική μας, αντιμετωπίσαμε την πρόκληση να ανοιχτούμε σε νέες αγορές. Έτσι βρεθήκαμε, στην αρχή επιφυλακτικά, να αναπτυσσόμαστε μέσω αντιπροσώπων στις διάφορες χώρες του εξωτερικού- έχοντας φτάσει σήμερα βέβαια να εξυπηρετούμε 46 αγορές και να διατηρούμε 26 mono brand Mat Fashion καταστήματα, εκτός από την Ελλάδα σε Κύπρο, Ρουμανία, Καζακστάν και Ρωσία.

Λίγο μετά, τα capital controls η τεράστια δυσπιστία όλων των αγορών απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις, μας έκαναν να επενδύσουμε στις σχέσεις με τους αντιπροσώπους μας και να αναπτύξουμε ένα πλάνο marketing επικεντρωμένο στους ικανοποιημένους συνεργάτες. Προκειμένου να υπερβούμε τέτοιου τύπου δυσκολίες γίναμε πιο δημιουργικοί, ενισχύσαμε την ομάδα μας με καταρτισμένους συνεργάτες και βρεθήκαμε τελικά, να βγαίνουμε «σώοι» από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Φυσικά και στην Ελλάδα οι προκλήσεις ήταν οι ίδιες, και επιπλέον είχαμε και το φαινόμενο των απογοητευμένων καταναλωτών. Είδαμε μια τεράστια αλλαγή στην καταναλωτική ψυχολογία και άρα και συμπεριφορά και καταλάβαμε- ευτυχώς νωρίς- ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναι ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Ως Διοίκηση έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουμε αυτές τις αξίες- γι αυτό και δε βιαστήκαμε ποτέ να ανοίξουμε καταστήματα τα οποία λίγο αργότερα θα έκλειναν λόγω κακού σχεδιασμού ή να δώσουμε υποσχέσεις που δε θα μπορούσαμε να κρατήσουμε. Επομένως, επικεντρωθήκαμε στο να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες και στο προσωπικό μας, ειδικά της πρώτης γραμμής. Κάπως έτσι καταφέραμε να στηρίξουμε τους πελάτες μας, κι αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν εμάς, σε όλη μας την πορεία.

Παράλληλα, μπήκαμε στον χώρο του e-commerce και χτίσαμε την τεχνογνωσία μας πάνω στο digital marketing, το οποίο σήμερα είναι από τα βασικότερα κανάλια που χρησιμοποιούμε στο marketing. Το E-shop μας σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις και κυρίως, μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε τις γυναίκες σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και εκεί που δεν έχουμε ακόμη καταστήματα. «Γιατί είναι αυτό σημαντικό;», μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Γιατί, η MAT Fashion ως brand έχει μια ιδιαίτερη τοποθέτηση στο γυναικείο κοινό: είμαστε υποστηρικτές του body positivity, θέλουμε οι γυναίκες να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, είμαστε ταγμένοι στο να βρίσκουμε τρόπους να βγαίνει μπροστά η ομορφιά της προσωπικότητας. Χρόνια τώρα, δεν είμαστε μια μάρκα που «πουλάει ρούχα», και γι αυτό θεωρούμε υποχρέωση να είμαστε προσιτοί και προσβάσιμοι σε όλους.

   

Αυτή η φιλοσοφία μας συνολικά, της αμεσότητας και της σχέσης, είναι το κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα- εντός και εκτός συνόρων. Από την άλλη, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, στο χώρο του plussize, η MAT Fashion είναι ίσως και η μόνη εταιρεία που παράγει κυριολεκτικά μόδα. Δηλαδή, παρακολουθούμε τις τάσεις και τις προσαρμόζουμε ώστε να ταιριάζουν και να αναδεικνύουν τα πιο θηλυκά σώματα. Οι περισσότερες εταιρείες στο δικό μας χώρο δεν ασχολούνται με τη μόδα, απλά αναπαράγουν σχέδια και φόρμες που, τελικά, όχι μόνο δε φτιάχνουν τη διάθεση των γυναικών, αλλά το αντίθετο. Αυτό το στοιχείο το έχουν δει και εκτιμήσει και οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό- και κυρίως οι δικοί τους πελάτες.

Πάντως, κι έχει σημασία να το υπογραμμίσουμε αυτό, η διαφορά μας δεν προκύπτει (μόνο) από τις συλλογές μας. Είναι η συνολική προσέγγιση και η αφοσίωσή που μας έχουν επιτρέψει να αναπτυχθούμε, να γίνουμε καλοί εργοδότες, αξιόπιστοι συνεργάτες και ένα ισχυρό brand σε διεθνές επίπεδο. Γι αυτό και πιστεύουμε πραγματικά ότι όποιος θέλει να πετύχει και δουλεύει γι αυτό με επιμονή και προσήλωση, θα τα καταφέρει. Στην Ελλάδα και αλλού.

 

MAT FASHION

www.matfashion.com

@matfashion

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΟΝΕΔΑΣ