Η Κεντρική Μακεδονία Πρωταγωνιστεί στις Ελληνικές Εξαγωγές

Οι βελτιώσεις των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας, όπως καταγράφει η μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ), είναι ικανοποιητικές πανελλαδικώς,όμως υπάρχουν σαφέστατα περιοχές που διατηρούν τα πρωτεία.

Ο λόγος γίνεται για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτη Χασάπη, «εμφανίζει την καλύτερη εξαγωγική επίδοση». Συγκεκριμένα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM”, πως «Είμαστε σχεδόν δύο μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για μια αρκετά εξαγωγική και εξωστρεφή περιφέρεια. Η επίδοση έχει εξήγηση, καθώς αυτό συμβαίνει γιατί στην ΠΚΜ βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της γαλακτοκομικής παραγωγής, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι του αγελαδοτροφικού τομέα βρίσκεται στην ΠΚΜ, ενώ επιπλέον υπάρχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια μεγάλο κομμάτι τις πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. αντιπρόεδρος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επίσης «εξαιρετικούς δείκτες», εξηγώντας μάλιστα πως ο επονομαζόμενος δείκτης επικάλυψης είναι 200%, με μεγαλύτερες εξαγωγές από ότι εισαγωγές. «Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλάσιες εξαγωγές από εισαγωγές. Από τις εξαγωγές σχεδόν το 50% αφορά τρόφιμα ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των τροφίμων είναι γαλακτοκομικά και σε μια ακόμη πιο βαθιά ανάλυση θα δούμε πως μιλάμε για τυροκομικά», ανέφερε συγκεκριμένα.

Συνολικά, επισήμανε πως, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καλή πορεία, έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει ακόμη. Επί του θέματος, δήλωσε συγκεκριμένα πως «αν και βλέπουμε πως οι εξαγωγές έχουν μεγαλώσει αρκετά και το 2018 έχουμε κλείσει με άνοδο περίπου στο 17%, πάλι είμαστε κοντά στις 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».