Μεγάλες ζημίες καταγράφει η Uber

Αντιφατική εικόνα εμφανίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής πλατφόρμας Uber η οποία ενώ παρουσιάζει συνεχή αύξηση των εσόδων της, καταγράφει μεγάλες ζημίες. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που έχει γίνει συνώνυμη της online παροχής υπηρεσιών μεταφοράς προσώπων σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2019 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 14% στον κύκλο εργασιών της στα 3,17 δισ. δολάρια- μικρότερη πάντως από την αναμενόμενη.

Την ίδια στιγμή κατέγραψε ζημίες 5,2 δισ. δολαρίων ενώ υποχώρηση της τάξης του 12% υπέστη και η μετοχή της εταιρείας που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ‘χαρτιά’ του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η Uber αναπτύσσεται διεθνώς εν μέσω σημαντικών προβλημάτων, τόσο εξαιτίας αντιδράσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις των επαγγελματιών ταξιτζήδων σε ορισμένες ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές αγορές, όσο και από τους συνεργάτες- οδηγούς.

Με τους δεύτερους τα προβλήματα που έχουν προκύψει αφορούν τα ποσοστά που κρατά η εισηγμένη εταιρεία.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε πάνω από 14.700 οδηγούς που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες απέδειξε ότι η Uder κρατάει περίπου το 35% του κόστους κάθε διαδρομής. Όταν η εταιρεία πραγματοποίησε την είσοδό της στο χρηματιστήριο είχε δηλώσει επίσημα ότι το επίσημο fee ήταν 21,7% για το 2018, ποσοστό που μειώθηκε στο 19%το δεύτερο τρίμηνο του 2019.