Το ‘φωτεινό’ αλφάβητο της Lego

Για τυφλούς σε γραφή Μπράιγ και διάφορες γλώσσες

Μετά τις συσκευασίες των φαρμάκων, τους καταλόγους των εστιατορίων, τα μπουκάλια γάλακτος και τις πλαστικές συσκευασίες χιλιάδων καταναλωτικών προϊόντων, το αλφάβητο Βraille αποτυπώνεται πλέον και στα διάσημα τουβλάκια της Lego- τα Braille Bricks.

Η δανέζικη εταιρεία κατασκεύασε και έριξε στην αγορά τα γνωστά τούβλα της τυπωμένα αυτή τη φορά με γράμματα και αριθμούς από το αλφάβητο Βraille. Τα συγκεκριμένα τουβλάκια επιτρέπουν σε τυφλούς και ανθρώπους με πολύ περιορισμένη όραση να μάθουν να διαβάζουν καθώς παίζουν με το Lego. Τα 250 τούβλα Braille Bricks είναι ‘σημαδεμένα’ με ανάγλυφα μεμονωμένα γράμματα, αριθμούς και σύμβολα του αλφάβητου Μπράιγ και είναι συμβατά με την υπόλοιπη συλλογή της Lego, επιτρέποντας έτσι σε βλέποντες να παίζουν με τους ανθρώπους που δεν βλέπουν ή έχουν σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Lego John Goodwin σχολίασε με αφορμή το λανσάρισμα της σειρά τούβλων Μπράιγ: «Τα τυφλά και τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον τους, όπως τα παιδιά χωρίς προβλήματα όρασης. Έχουν την ίδια επιθυμία και ανάγκη να εξερευνήσουν τον κόσμο και να κοινωνικοποιηθούν μέσω του παιχνιδιού, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν ακούσια απομόνωση ως συνέπεια του αποκλεισμού από τις δραστηριότητες . Με αυτό το πρόγραμμα, φέρνουμε μια παιχνιδιάρικη και περιεκτική προσέγγιση στη μάθηση Braille στα παιδιά. Ελπίζω ότι τα παιδιά, οι γονείς, οι φροντιστές, οι εκπαιδευτικοί και οι ασκούμενοι σε όλο τον κόσμο θα είναι τόσο ενθουσιασμένοι όσο και εμείς».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιδέα πίσω από το προϊόν προτάθηκε για πρώτη φορά στην Lego το 2011 από τη Δανική Ένωση Τυφλών. Η Lego, η οποία αναπτύσσει ένα σημαντικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις ενώσεις τυφλών σε διάφορες χώρες του κόσμου γι’ αυτό και η σειρά των συγκεκριμένων τούβλων κυκλοφορεί σε δανικά, νορβηγικά, αγγλικά και πορτογαλικά αλφάβητα, ενώ τα γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά αλφάβητα θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος.