Στη μνήμη ενός παγετώνα

Η Ισλανδία τιμάει τον πρώτο ‘νεκρό’ παγετώνα της

Μετά τις αλλεπάλληλες ειδήσεις για το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους που είδαν το φως της δημοσιότητας το φετινό καλοκαίρι, το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επόμενη είδηση δεν πρέπει να προκαλεί περιέργεια.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποφάσισε να τοποθετήσει αναμνηστική πλάκα, ένα είδος ‘κενοταφίου’ στο σημείο που βρισκόταν ο παγετώνας Όκγιεκουλ (η λέξη σημαίνει ‘ΟΚ παγετώνας’ στα ισλανδικά), στο δυτικό τμήμα του νησιού. Πρόκειται για τον πρώτο παγετώνα του νησιού ο οποίος έπαψε πλέον να ορίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως παγετώνας καθώς εξαφανίστηκε σχεδόν από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Στα αποκαλυπτήρια της πλάκας είχαν προσκληθεί η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ και η πρώην αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον. «Θα είναι το πρώτο μνημείο για έναν παγετώνα που εξαφανίσθηκε εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον κόσμο», είχε δηλώσει τον Ιούλιο η Σιμέν Χάου, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία.

Ο παγετώνας Όκγιεκουλ πριν από περίπου ένα αιώνα είχε εμβαδόν 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το 2012 είχε πλέον έκταση μόλις 700 τετραγωνικά μέτρα, ενώ σήμερα είναι ένα μικρό, ακίνητο κομμάτι πάγου, δεν παρουσιάζει δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός παγετώνα, δεν κινείται, κι ως εκ τούτου θεωρείται νεκρός.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή της Ισλανδίας πυροδότησε νέες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφική επίδρασή της στο κλίμα της Γης, ενώ προκάλεσε και πάλι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους παγετώνες του Βόρειου Ημισφαιρίου που θεωρούνται πολύ σημαντικοί για τη θερμική ισορροπία του πλανήτη.