Η MYTILINEOS ξεπερνά την ΔΕΠΑ ως αγοραστής LNG

Το 2021 η ισχύς που θα διαθέτει η εταιρεία θα ξεπερνά τα 2.000 MW

Σημαντικές ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα καθώς ο σκληρός ανταγωνισμός παικτών και οι στρατηγικές κινήσεις των επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, η είδηση ότι μια ιδιωτική εταιρεία, η MYTILINEOS, κατέστη μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την κρατική επιχείρηση του κλάδου, τη ΔΕΠΑ, έχει οπωσδήποτε ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο κι έγκυρο ενεργειακό πρακτορείο ICIS, η MYTILINEOS έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Ελλάδας μέσα στο 2019, ξεπερνώντας και την ΔΕΠΑ. Το πρακτορείο σχολιάζει με έμφαση πως «είναι η πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία ξεπερνά την κρατική επιχείρηση καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση».

Η MYTILINEOS, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 39% του συνόλου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 273.000 τόνους ή 29%. Το εντυπωσιακό είναι οτι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ ήταν 92% πέρυσι και ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 50%. Το πρακτορείο αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, απελευθέρωση η οποία άργησε σημαντικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μόλις το 2018 απελευθερώθηκε πλήρως η λιανική αγορά και ταυτόχρονα, όπως δείχνουν τα στοιχεία άρχισε ή συρρίκνωση του μεριδίου της κρατικής επιχείρησης.
ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Οι σημαντικές αλλαγές στην αγορά της ενέργειας είναι λίγο παλαιότερες: στις αρχές του 2019, η κοινοπραξία M & M Natural Gas την οποία αποτελούσαν οι MYTILINEOS και η Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη άλλαξε μορφή καθώς η πρώτη εξαγόρασε τη συμμετοχή της Motor Oil.

Η MYTILINEOS έχοντας αποκτήσει σημαντικά συμφέροντα στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας, αναβάθμισε την παρουσία της στο χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρουσία η οποία αναμένεται να βαίνει αυξανόμενη το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή η πρόσβαση στις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου ενισχύει επίσης και την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο. Κι αν κρίνουμε από τις διαφημιστικές καμπάνιες, είναι αρκετοί αυτοί που θα κατέλθουν στη μάχη.

Η παραγωγική δυνατότητα της MYTILINEOS είναι σήμερα 1.200 MW- αντιστοιχεί
στο 14% της εγκατεστημένης θερμικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο. Θα ξεπεράσει
τα 2.000 MW στα τέλη του 2021

 

Νέες επενδύσεις από την MYTILINEOS

Στα μέσα Ιουλίου 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Η MYTILINEOS ολοκληρώνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και με τη συνδρομή και εμπειρία του Τομέα Έργων EPC – METKA, ξεκινά το φθινόπωρο τις κατασκευαστικές εργασίες.

Όπως ενημερώνει η εταιρεία, ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826 MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες – κατά πάγια πρακτική της MYTILINEOS – θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021. «Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η MYTILINEOS θα ξεπερνά τα 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.