Μικρότερος ο πληθωρισμός της Ελλάδος σε σχέση με την Ευρώπη, σημαντική ευκαιρία για τις εξαγωγές

Βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), για το 1ο τρίμηνο 2019, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός της χώρας είναι μικρότερος συγκριτικά με αντίστοιχους Ευρωπαϊκών χώρων. Το παραπάνω αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους εξαγωγείς, ενώ μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και στους καταναλωτές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί, παρόλα αυτά, να επηρεάσει την αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος, διαμορφώθηκε στο 0,8% από 1,1% το 4ο τρίμηνο του 2018. Αυτή η μικρότερη, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι θετικό νέο για τους Έλληνες εξαγωγείς, μιας και έτσι καταβάλουν λιγότερα έξοδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό (πχ έξοδα προμηθειών). Το συγκεκριμένο είναι μεγάλο πλεονέκτημα, ειδικά σε μια περίοδο όπου η μείωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει αισθητά τους ρυθμούς των εξαγωγών.

Μέσω του «7 μέρες οικονομία», η Eurobankαναλύει το γεγονός πως η ΕΕ-28 αποτελεί τον πιο σημαντικό εταίρο της χώρας στις εξαγωγές, καθώς απορροφά το 52.8% (με ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ.)/ 67.7% (χωρίς τα παραπάνω) των προϊόντων και το 48.8% των υπηρεσιών που εξάγονται παγκοσμίως. Αυτή η θετική εξέλιξη θα βοηθήσει την χώρα μας να σταθεί στην αγορά αυτή, σε μια περίοδο που αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το 2019.