Ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με «Χρυσό Φοίνικα»

Ο  Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, βραβεύτηκε για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο 72ο Φεστιβάλ Καννών λαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την τέταρτη δημιουργία του, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», η οποία απέσπασε και το βραβείο Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Η ελληνική παραγωγή ξεχώρισε και διακρίθηκε πρώτη στις δύο κατηγορίες, ανάμεσα σε 4.240 συμμετοχές από όλο τον κόσμο και 11 ταινίες που διαγωνίστηκαν για το πολυπόθητο βραβείο.

Ο Βασίλης Κεκάτος και οι συνεργάτες του περιγράφουν το σενάριο ως τη συνάντηση δύο αγνώστων μεταξύ τους νεαρών ανδρών (Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης), που συναντιούνται κάποιο βράδυ, σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλαιάς εθνικής οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να γεμίσει το ντεπόζιτο της μηχανής του, ενώ ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί και, για να γυρίσει στην Αθήνα, του λείπουν 22,50 ευρώ. «Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό».

Αφορμή για την ταινία, σύμφωνα με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη, ήταν μια πρόσκληση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη δημιουργία φιλμ με queer θεματική, προκειμένου να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην πορεία, κατάλαβε πως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή της δικής του και έτσι αντί για τη Θεσσαλονίκη, η ταινία κατέληξε στις Κάννες.

Η αρχική ιδέα της «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός road trip που έκανε ο σκηνοθέτης στην Αμερική, για μία προηγούμενη ταινία του. Η απεραντοσύνη των εθνικών οδών που είδε εκεί, όπως σχολίασε, με τα βενζινάδικα στη μέση του πουθενά, τον ενέπνευσε. Του έβγαλε μια αίσθηση σχεδόν μεταφυσική, την οποία έχει προσπαθήσει να περάσει και στην ταινία, με όχημα την ιστορία αγάπης που γεννιέται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Ο Βασίλης Κεκάτος παρέλαβε το βραβείο φανερά συγκινημένος, λέγοντας «Μου κάνετε πλάκα ε;» και έκλεισε τον λόγο του με ένα «ευχαριστώ πολύ» στα ελληνικά.
Ο 27χρονος Έλληνας σκηνοθέτης, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ξεκίνησε να αποσπά τα βλέμματα τού καλλιτεχνικού χώρου με τον «Ανάδρομο» και το Φεστιβάλ Δράμας, ενώ η πορεία του συνεχίστηκε με το «Zero Star Hotel», που είχε διακριθεί μέσα στις 15 καλύτερες από όλο τον κόσμο, στον διαγωνισμό Sun dance Ignite.

Διεθνώς αναγνωρίστηκε με την ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», η οποία βραβεύτηκε διπλά στο Φεστιβάλ της Δράμας (καλύτερη ταινία νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικό βραβείο επιτροπής) και στις Νύχτες Πρεμιέρας (ανδρικής ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, β’ καλύτερη ταινία).

Μετά την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς, ο Βασίλης Κεκάτος έφτασε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, όπου αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας.