Τα «SuperFoods» ως καταναλωτική τάση

Της Σεβίνας Μαστρογιάννη,

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η φήμη των «superfoods» όπου χάρη στην θρεπτική αξία τους, υπόσχονται θαύματα. Η Καταναλωτική τάση της εποχής για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής επιτάσσει την επιλογή τέτοιων τροφών στη διατροφή των καταναλωτών. Τα superfoods εμφανίζονται στις λίστες τροφών με την μορφή φρούτων, λαχανικών, μπαχαρικών, πράσινων σκονών, ράβδων πρωτεϊνών και πολλών άλλων ειδών.

Η λέξη superfood έχει εισβάλλει σε οτιδήποτε σχετίζεται με σωστή διατροφή, υγεία, ευεξία. Τα προϊόντα superfoods προωθούνται μέσα από διαφημιστικές εκστρατείες πολλών εταιριών τροφίμων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες τροφίμων κερδίζουν εκατομμύρια στην επισήμανση αυτών των προϊόντων ως superfoods και το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς superfoods εκτιμήθηκε σε 137 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Τι είναι τα superfoods;

Η αλήθεια είναι ότι ενώ ο όρος «superfoods» περιγράφει τροφές με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων, δεν υπάρχει καθορισμένος επιστημονικός ορισμός και κανένας κανονισμός σχετικά με τη χρήση του όρου στις ετικέτες συσκευασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει ακόμη και τη χρήση αυτού του όρου στις ετικέτες, εκτός εάν συνοδεύεται από ρητή περιγραφή του θρεπτικού περιεχομένου του προϊόντος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα υπερτροφές αμφισβητούνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία, απεναντίας παρέχουν υψηλή διατροφική αξία στον οργανισμό. Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των superfoods περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία πιστοποιούνται από κλινικές μελέτες.

Τα πιο δημοφιλή Superfoods

Αν και επίσημα δεν έχει αποδειχθεί ο όρος Superfoods, τα τρόφιμα αυτά, συνεχίζουν να εμφανίζονται διαδικτυακά σε μηχανές αναζήτησης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να συστήνονται από επιστήμονες υγείας και διατροφής. Στην λίστα με τα κορυφαία superfoods βρίσκονται τρόφιμα φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης.

Η Κορυφαία Λίστα superfoods περιλαμβάνει:

Φρούτα: βατόμουρα, ρόδι , μούρα γκοτζτι και ακαι, αβοκάντο

Λαχανικά: λάχανο, τεύτλα

Σπόρους: σπόροι τσία, λιναρόσποροι

Μπαχαρικά: σπιρουλίνα , κακάο, κουρκουμά

Βότανα: μάκα, τζιντζερ, σκόρδο, πράσινο τσάι

Δημητριακά: κινόα

Ψάρι: σολομός

Να σημειωθεί ότι αυτά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως superfoods, η λίστα περιλαμβάνει κι αλλά πολλά τρόφιμα.

Superfoods: Θαύμα της φύσης ή διατροφική τάση ;

Στο ερώτημα αν τελικά τα superfoods είναι ένα θαύμα της φύσης ή απλώς μια διατροφική τάση η πιο σωστή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι σε καμία περίπτωση ένα superfood από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Μπορεί η ανάγκη στο σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής να γέννησε τον όρο των superfoods αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η θρεπτική αξία τροφών που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως υπερτροφές. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό στους καταναλωτές είναι ότι η κατανάλωση υπερτροφών θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, υπάρχουν πολλές τροφές που δεν αναφέρονται ως superfoods αλλά η ένταξη τους στην διατροφή, είναι εξίσου ευεργετική με αυτή των υπερτροφών. Η καλύτερη διατροφική τάση, που μπορεί να επιλέξουν οι καταναλωτές για την υγεία τους είναι μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει γενικότερα την επιλογή πιο καθαρών και μη επεξεργασμένων τροφών, αλλά και των superfoods με μέτρο.

Σε αυτό που πρέπει να πεισθούν οι καταναλωτές είναι ότι τα «διατροφικά θαύματα» στην υγεία τους θα προκύψουν από την υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών στον τρόπο ζωής τους με σωστή και έγκυρη ενημέρωση.

Η Σεβίνα Μαστρογιάννη είναι πτυχιούχος της σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης από το έτος 2006. Από το 2006 έως τώρα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της Διατροφής. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση του κοινού μέσω της τηλεόρασης , του ραδιοφώνου και WEBTV σε διάφορα κανάλια καθώς διατηρούσε και μόνιμη παρουσία στο ΤVCRETA κατά τα έτη 201O-2014, στην εκπομπή «Πρώτη Θέση». Έχει συμμετάσχει σε πολλές εθελοντικές δραστηριότητες ενημερώσεις, δράσεις και δράσεις με θέμα την διατροφή. Έχει αρθρογραφήσει και εξακολουθεί να αρθρογραφεί σε περιοδικά, εφημερίδες και επιστημονικά site υγείας. Επίσης επιδιώκει επαγγελματικές συνεργασίες με ο,τι σχετίζεται στον κλάδο της διατροφής (εστιατόρια, σουπερ μαρκετ, εταιρίες τροφίμων κ.α) με απώτερο στόχο την προώθηση για μια καλύτερη διατροφική στάση στο τρόπο ζωής. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αθλητικούς ομίλους, σχολεία, και τηλεόραση καθώς έχει ασχοληθεί και με την παρουσίαση Ημερίδας του πανελλήνιου συλλόγου Διατροφής. Παράλληλα παρακολούθησε και εξακολουθεί να παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων που αφορούν τη διατροφή παιδιών και ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί στοχεύει στην σωστή και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα δίαιτας και διατροφής.

Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στο γυμναστήριο ROYAL FITNESS από το 2009 έως και σήμερα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον διαιτώμενο-ασθενή.