Άρθρο Διατροφής: « Η πανδημία αλλάζει… τις Διατροφικές Τάσεις »

της Σεβίνας Μαστρογιάννη, 

Η περίοδος της πανδημίας αποτελεί μια σημαντική αλλαγή και ευκαιρία για την καθιέρωση ενός καλύτερου πρότυπου διατροφής τόσο για τους καταναλωτές αλλά και τις βιομηχανίες τροφίμων.

Η πανδημία έφερε αλλαγές στον τρόπο Διατροφής του ανθρώπου, καθώς επηρέασε γενικότερα τον τρόπο ζωής σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία του. Παρατηρήθηκε αλλαγή στην κατανάλωση και ποιότητα των τροφών διαμορφώνοντας νέες τάσεις στην διατροφή. Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για κατανάλωση τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία λόγω του σημαντικού αντίκτυπου του COVID-19 στη σωματική και ψυχική ευεξία, είναι πλέον εμφανές. Η θετική εξέλιξη αυτή της κατάστασης είναι ότι μπορεί να επιφέρει θετικές επιρροές στην υγεία του ανθρώπου. Οι βιομηχανίες τροφίμων μπορούν να έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή και ταυτόχρονα να τους οδηγήσουν σε πιο σωστές διατροφικές πεποιθήσεις.

Συμπληρώματα και Εμπλουτισμένα Τρόφιμα Η ανάγκη για πρόληψη στην υγεία του ανοσοποιητικού θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαίο επίκεντρο της βιομηχανίας υγείας και ευεξίας τα επόμενα έτη. Το μέλλον των τροφίμων και ποτών θα πάρει στοιχεία από την αγορά συμπληρωμάτων, εφιστώντας την προσοχή στους ρόλους που παίζουν συγκεκριμένα συστατικά στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς, πάνω από το 50% των καταναλωτών, ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερα συμπληρώματα για να υποστηρίξουν την ανοσολογική τους υγεία το 2020. Η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει πληροφορίες από τη βιομηχανία συμπληρωμάτων δημιουργώντας προϊόντα με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενική υγεία, όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη C και βιταμίνη D. Αν και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά, βότανα ή άλλα συμπληρώματα που θα αποτρέψουν ή θα θεραπεύσουν μια ασθένεια, όπως το COVID-19 οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο πως θα προωθήσουν τέτοια προϊόντα ,γιατί πολύ απλά υστερούν σε ερευνητικό επίπεδο και θα ήταν λάθος να δίνονται ψευδείς ισχυρισμοί σε θέματα υγείας προς τους καταναλωτές.

Διατροφή για Ψυχική Υγεία

Ενώ η τροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών και μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ψυχική και σωματική υγεία. Διατροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα προβιοτικά, έχουν συνδεθεί με καλύτερη ψυχική διάθεση.Το 2021 παρατηρήθηκε σε πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών να παράγουν προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά με έμφαση στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου, η οποία συνδέεται επίσης με την καλύτερη ψυχική υγεία.

Επιλογή Τοπικών Τροφίμων

Οι καταναλωτές θα αναζητούν τοπικά προϊόντα και θα υποστηρίζουν τοπικές εταιρίες με ολοένα τον αριθμό αυτών των καταναλωτών να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το βαρόμετρο COVID-19 του Kantar , το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προέλευση των προϊόντων τους, με έμφαση στην τοπική αγορά. Η φάση της πανδημίας έκανε πολλούς ανθρώπους να εκτιμήσουν την τοπική τους κοινότητα, ειδικά, προμηθευτές τροφίμων – παντοπωλεία, αγρότες, εστιατόρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μέλλον, θα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά και την κατανάλωση τοπικών τροφίμων. Η στροφή των καταναλωτών στην τοπική αγορά, γίνεται τόσο για οικονομική στήριξη όσο και για την διατήρηση του περιβάλλοντος.

Επιλογή Τροφίμων με Ιστορία

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ιστορία που κρύβεται πίσω το προϊόν το λεγόμενο company’s backstory. Αν για παράδειγμα μια εταιρία παράγει ένα προϊόν ,με μια οικογενειακή συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ο καταναλωτής έχει θετική επιρροή σε μια τέτοια προτίμηση. Oι εταιρίες θα πρέπει να προωθούν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους ώστε να προσελκύουν και με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η Άποψη της Διατροφολόγου

Οι διατροφικές τάσεις μπορεί να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αυτό όμως που έχει σημασία είναι η εξέλιξη οποιασδήποτε κατάστασης να έχει θετικό αντίκτυπο στο τρόπο ζωής και στην διατροφική αντίληψη του ανθρώπου. Μετά την πανδημία προβλέπονται τεράστιες αλλαγές στις διατροφικές τάσεις που θα καθιερωθούν από τους καταναλωτές αλλά και τις βιομηχανίες τροφίμων. Αυτές οι αλλαγές δείχνουν να είναι ένα βήμα προς τη σωστή διατροφική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο κάθε καταναλωτής. Ο κόσμος θα επιδιώκει να έχει μια πιο ενσυνείδητη στάση απέναντι στην διατροφή σε όλα τα επίπεδα. Το γεγονός αυτό, μόνο αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο, μπορεί να δείχνει.

Η Σεβίνα Μαστρογιάννη είναι πτυχιούχος της σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης από το έτος 2006. Από το 2006 έως τώρα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της Διατροφής. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση του κοινού μέσω της τηλεόρασης , του ραδιοφώνου και WEBTV σε διάφορα κανάλια καθώς διατηρούσε και μόνιμη παρουσία στο ΤVCRETA κατά τα έτη 201O-2014, στην εκπομπή «Πρώτη Θέση». Έχει συμμετάσχει σε πολλές εθελοντικές δραστηριότητες ενημερώσεις, δράσεις και δράσεις με θέμα την διατροφή. Έχει αρθρογραφήσει και εξακολουθεί να αρθρογραφεί σε περιοδικά, εφημερίδες και επιστημονικά site υγείας. Επίσης επιδιώκει επαγγελματικές συνεργασίες με ο,τι σχετίζεται στον κλάδο της διατροφής (εστιατόρια, σουπερ μαρκετ, εταιρίες τροφίμων κ.α) με απώτερο στόχο την προώθηση για μια καλύτερη διατροφική στάση στο τρόπο ζωής. Έχει πραγματοποιήσει μιλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αθλητικούς ομίλους, σχολεία, και τηλεόραση καθώς έχει ασχοληθεί και με την παρουσίαση Ημερίδας του πανελλήνιου συλλόγου Διατροφής. Παράλληλα παρακολούθησε και εξακολουθεί να παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων που αφορούν τη διατροφή παιδιών και ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί στοχεύει στην σωστή και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα δίαιτας και διατροφής. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στο γυμναστήριο ROYAL FITNESS από το 2009 έως και σήμερα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον διαιτώμενο-ασθενή.