Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος: “Η ελληνική οικονομία και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας”

Λογότυπο ΣΕΒΕ

«Οι έντονες κρίσεις βγάζουν στην επιφάνεια τις παθογένειες μιας οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα γεννούν και ευκαιρίες. Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση ήρθε η κρίση της πανδημίας του COVID-19 να μας υπενθυμίσει τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία. Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για μία ακόμη φορά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως έγινε εμφανές ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί μία εξαγωγική δύναμη και να έχει θέση στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Αυτή είναι και η μεγάλη ευκαιρία· να αντιληφθούμε τη σημασία της εξωστρέφειας για την οικονομία μας.

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, πιέσεων, υπομνημάτων και διαβουλεύσεων έχουμε επιτέλους στα χέρια μας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκτός από την ουσιαστική και πρακτική χρησιμότητά του για την ανάπτυξη των εξαγωγών, ένα τέτοιο πλάνο είναι απαραίτητο για να καταλάβουμε όλοι τη στρατηγική σημασία της εξωστρέφειας με ξεκάθαρους στόχους και μετρήσιμα μεγέθη. Η πιστή εφαρμογή του δε, κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Οι τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, η αύξηση των ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων και η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Αναμφίβολα, η προσέλκυση επενδύσεων είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της ενίσχυσης των εξαγωγών, διότι η στρατηγική ανάπτυξή τους θα καθορίσει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στον ΣΕΒΕ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι πάγιες θέσεις του Συνδέσμου μας αποτελούν μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας. Ο στόχος που έχει τεθεί στο σχέδιο για αύξηση των εξαγωγών σε 48,0% του ΑΕΠ συμπίπτει με τον στόχο που είχαμε θέσει από το 2019 κιόλας. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες, θα πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρο στόχο και για τις εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 18,6% που ισχύει σήμερα πρέπει να φτάσει το 25,0% μέχρι το 2024 ώστε να πλησιάσουμε τον κοινοτικό μέσο όρο που ανέρχεται σε 35,8%. Οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχώς αναθεωρούνται προς το καλύτερο, κι αυτό οφείλεται τόσο στην εκτόξευση των ελληνικών εξαγωγών, όσο και στη θετική πορεία του τουρισμού. Αν σκιαγραφήσουμε όμως αναλυτικά τα μεγέθη, από τη μία πλευρά έχουμε τον τουρισμό με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του και το χαρακτηριστικό της εποχικότητας και από την άλλη τις εξαγωγές, όπου αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 35 δις ευρώ και να πετύχουμε ένα καθοριστικό ρεκόρ το 2021.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διότι έτσι μπορούν να μεγαλώσουν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική οικονομία και την απασχόληση, σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που δραστηριοποιούνται μόνο στην εγχώρια αγορά, αναπτύσσουν έρευνα και καινοτομία, υιοθετούν δράσεις πράσινης επιχειρηματικότητας και συμμετέχουν ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η ψηφιοποίηση και η πράσινη μετάβαση. Καλούμαστε λοιπόν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρείν, έχοντας ως βασικό άξονα του οικονομικού μας μίγματος τη βιωσιμότητα. Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη πρέπει να αναβαθμιστεί και με βάση αυτόν τον κοινό στόχο θα εργαστούμε για να συνεισφέρουμε και εμείς, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγικός σύνδεσμος της χώρας, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Διαβάστε εδώ το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.
Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.»