Η ενότητα του ξενοδοχειακού κλάδου είναι η πιο μεγάλη δύναμή μας

Συναντήσαμε τον κο Τάσιο αμέσως μετά την επανεκλογή το με τον οποίο είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του αυτή την δύσκολη περίοδο.

 Τι σηματοδοτεί η επανεκλογή σου σε τόσο κρίσιμη περίοδο?

Η ενότητα του κλάδου είναι η πιο μεγάλη δύναμή μας προκειμένου να καταφέρουμε να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες από την δυσκολότερη συγκυρία όλων των εποχών για το ελληνικό ξενοδοχείο. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από τους συναδέλφους μου είναι για μένα μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας που αυτή την ώρα αφορά κυριολεκτικά την επιβίωσή μας. Ενωμένοι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντέξουμε και να επιβιώσουμε. Ζούμε τη “μητέρα όλων των μαχών” για το ελληνικό ξενοδοχείο και πρέπει να βγούμε νικητές. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στις επιχειρήσεις μας, στους εργαζομένους μας, στους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, στις τοπικές κοινωνίες που η ευημερία τους εξαρτάται από τον τουρισμό.

 Ποιoς είναι ο απολογισμός στη λήξη της σεζόν;

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έπληξαν με αδιανόητο τρόπο τα ταξίδια, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και τον παγκόσμιο τουρισμό, ο κλάδος έδωσε και πάλι, ό,τι καλύτερο μπορούσε, όπως κάνει πάντα, και έτσι καταφέραμε το πιο σπουδαίο. Να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας και διαφυλάξαμε έτσι την υγειονομική αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα και είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο προς μελλοντική αξιοποίηση. Δεν είχαμε σε αυτή τη σεζόν κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να διαφυλάξουμε πρώτα και κύρια την υγεία όλων, επισκεπτών, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών. Απόδειξη το γεγονός πως μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χρήση των ξενοδοχείων που ανά Περιφέρεια είχαν οργανωθεί για τη φιλοξενία περιστατικών Covid. Από κει και πέρα τα δεδομένα δείχνουν και το μέγεθος των απωλειών. Με τις αφίξεις και τα έσοδα στα τάρταρα, με μόλις 6.027 ξενοδοχεία που κατάφεραν να ανοίξουν έστω και για λίγο και 4.000 που δεν τα κατάφεραν καθόλου, το διακύβευμα αφορά την ίδια την επιβίωσή μας.

 Πως θα είναι ο χειμώνας για τα ελληνικά ξενοδοχεία και ειδικά για αυτά συνεχούς λειτουργίας και ορεινών προορισμών;

Οι ξενοδόχοι όλης της χώρας έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς η ρευστότητα αγγίζει το μηδέν. Όλα τα ξενοδοχεία έχουν “δύσπνοια” και δυσκολεύονται να ανασάνουν. Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έχουν γράψει ήδη ζημιές από την αρχή αυτής της περιπέτειας και όσο παραμένει η πανδημία παραμένουν κλειστές και οι αγορές στις οποίες απευθύνονται, δηλαδή συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις, city break, κλπ. Βλέπω επίσης με ανησυχία να επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάποιες περιοχές που αποτελούν ορεινούς προορισμούς και αν οι τοπικές κοινωνίες δεν λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι αμφίβολο αν σώζονται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό σε όλους τους τόνους λέμε μόνο μια λέξη: Επιβίωση! Με κάθε πρόσφορο μέτρο υποστήριξης. Για παράδειγμα, προτείναμε την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για ξενώνες πάνω από τα 600 μέτρα. Ελπίζουμε να ακουστούμε εγκαίρως.

Πάνω απ' όλα ζητώ να γίνει πράξη, οριζόντια απ' όλους τους συναρμόδιους υπουργούς,
αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να γίνει αυτό το καλοκαίρι
επίλογος προβλημάτων και πρόλογος επιτυχιών. 

 Βιωσιμότητα Ξενοδοχειακών μονάδων 20-21. Είχαν αποταμιεύσει τις καλές χρονιές ή επενδύθηκαν για εκσυγχρονισμό και τώρα παλεύουν για επιβίωση;

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκουν στις κατηγορίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη και τις καλές χρονιές κάνουν αγώνα δρόμου για να είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να επενδύουν στην ανταγωνιστικότητά τους. Σε μια συγκυρία λοιπόν που τα 18 δις ευρώ έσοδα το 2019 είναι ζήτημα αν φτάσουν τα 3 δις ευρώ το 2020 είναι προφανές πως αυτή η χαώδης διαφορά θα λείψει και από τα ταμεία των ξενοδοχείων και από την πραγματική οικονομία της χώρας συνολικά. Η μαύρη τρύπα είναι μεγάλη και χρειάζονται γρήγορα και τολμηρά μέτρα στήριξης για να μην καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής.

 Πως βλέπεις το 2021;

Τα επιστημονικά νέα είναι αισιόδοξα ως προς την ανακάλυψη του εμβολίου και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως μέσα στο 2021 θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας. Το ταξίδι και ο τουρισμός αναδείχθηκαν ως βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο περιορισμός που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έδειξε πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να ταξιδεύουμε, να βλέπουμε φίλους, να κάνουμε διακοπές σε αγαπημένους προορισμούς μας. Εκτιμώ πως θα έχουμε μια πραγματική έκρηξη ζήτησης μόλις η επιστήμη δώσει τη λύση και ευελπιστούμε αυτή να δοθεί το συντομότερο. Το πιο σημαντικό είναι μέχρι τότε, να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να παραμείνουν βιώσιμα, να στηριχτεί η ρευστότητα και να επιδοτηθεί η εργασία.

 Τι μέτρα στήριξης ζητάς και από ποιόν;
Πάνω απ’ όλα ζητώ να γίνει πράξη, οριζόντια απ’ όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να γίνει αυτό το καλοκαίρι επίλογος προβλημάτων και πρόλογος επιτυχιών. Η εθνική σημασία του τουρισμού απαιτεί και εθνική πολιτική που θα διασφαλίζει την επιβίωση των ξενοδοχείων με στήριξη της ρευστότητάς τους, την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών τους, την επιδότηση της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Από τα μέτρα που έχουν ισχύσει μέχρι σήμερα βγαίνουν συμπεράσματα που μας ανησυχούν. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λάβουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ, λόγω των τραπεζικών κριτηρίων που εφαρμόζονταν και δεν μπορούσαν να πληρούν. Μόνη πηγή χρηματοδότησής για αυτές ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ακόμα όμως και οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να λάβουν δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ, απλώς μεγάλωσαν τις υποχρεώσεις τους. Γι αυτό και ζητάμε άμεσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης να επεκταθεί η ρύθμιση της επιδότησης των τόκων των δανείων μέχρι τουλάχιστον την 31/5/2021 και να ανασταλεί η καταβολή των χρεολυσίων των υφιστάμενων ενήμερων δανείων μέχρι την 31/12/2021, με ισόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον, από το Υπουργείο Εργασίας ζητάμε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επίσης, την κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών. Και ακόμη μια νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31- 12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες.
Τα αιτήματα μας είναι υπεύθυνα και ρεαλιστικά ώστε να αντέξουν τα ξενοδοχεία την απώλεια του τζίρου τους, η οποία στα εποχιακά ξενοδοχεία αγγίζει το 70 με 80% στις δε συνεχούς λειτουργίας μονάδες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία με μονοψήφια ποσοστά πληρότητας.

 Πόσοι άλλοι κλάδοι είναι άρρηκτα εξαρτώμενοι από τον τουρισμό ;

Για κάθε 1 ευρώ που μπαίνει στον τουρισμό, το ΑΕΠ της χώρας μεγαλώνει κατά 2,65 ευρώ καθώς δημιουργούνται αλυσίδες αξίας και σε άλλους τομείς και κλάδους της πραγματικής οικονομίας. Παραγωγοί και προμηθευτές, εμπορικές αγορές και τοπικές οικονομίες στηρίζονται σε πολλές περιπτώσεις, σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΤΕΠ τα ξενοδοχεία επενδύουν κάθε χρόνο 1 δις ευρώ περίπου για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό, δημιουργώντας έτσι κύκλο εργασιών για πάρα πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.4