“Μιλάμε για μια Εντελώς Nέα Ελλάδα”

1η συνέντευξη
του κ. Κώστα Φραγκογιάννη
Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια

 

• Πως σχολιάζετε τον πρώτο μήνα σας στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αρμόδιος Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια;

Βρέθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών έχοντας εργαστεί πάνω από 30 χρόνια στην Διεθνοποιημένη ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα. Και το έκανα αυτό γιατί πίστεψα στο όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια εξωστρεφή, σύγχρονη και δυναμική διπλωματία που συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας. Όραμα φιλόδοξο, για το οποίο καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο υλοποίησης. Καλούμαστε να βελτιώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στους έλληνες επιχειρηματίες. Δρόμους που θα τους διευκολύνουν στις εξαγωγές τους αλλά και στις επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Δημιουργώντας κίνητρα και μειώνοντας τα αδιαπέραστα τείχη της γραφειοκρατίας. Το πλάνο όμως είναι διττό.

Η πρόκληση είναι το πλαίσιο που σχεδιάζουμε, να αποτελέσει τόσο την πύλη εξόδου των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Διεθνοποιημένη Ανάπτυξη, όσο και την μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) στην πατρίδα μας.
Η δεκαετής κρίση ολοκλήρωσε τον κύκλο της και ήρθε η ώρα η χώρα μας να προάγει μια φιλοεπενδυτική ατζέντα. Θα συνεργαστούμε για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών, με τους διπλωμάτες και το προσωπικό των πρεσβειών, με τα στελέχη του Enterprise Greece αλλά και των υπηρεσιών που θα ενταχθούν στην νέα δομή.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε σε βραχυπροθεσμο επιπεδο;

Αν και η κυβέρνηση μόλις πριν λίγες μέρες έκλεισε ένα μήνα θητείας, από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά βραχυπρόθεσμων στόχων που είτε βρισκόντουσαν υπό εξέλιξη υλοποίησης είτε εντάχθηκαν στην ατζέντα λόγω κυβερνητικού έργου.

Αυτές τις ημέρες ξεκινά η 84η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ινδία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Διοίκηση της ΔΕΘ, διοργανώσαμε στο πρόγραμμα της έκθεσης ένα Διαβαλκανικό Υπουργικό forum που θα ενισχύσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας των χωρών. Επίσης πριν από λίγες ημέρες δεχθήκαμε επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, για μια διευρυμένη συζήτηση για τα ενεργειακά και την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις εξελίξεις των αγωγών μεταφοράς. Στην συνάντηση αυτή συμφωνήσαμε αντικείμενο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην χώρα μας να είναι και οι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν για ελληνικές επιχειρήσεις.

Επόμενος στόχος μας η Σαγκάη τον Νοέμβριο όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα μαζί με άλλες τρεις Ευρωπαϊκές: Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, στην Διεθνή Έκθεση εξαγωγών που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά φέτος. Διοργανώνουμε επιχειρηματική αποστολή που θα συμμετάσχει στην έκθεση και διερευνούμε με την πρέσβειρα της Κίνας στην χώρα μας τρόπους για να διευκολύνουμε την σύναψη εμπορικών συμφωνιών κατά την διαμονή της Ελληνικής αποστολής στη Σαγκάη.

•  Πως σχολιάζετε τις προκλήσεις της πολιτικής δασμών απο την διαμάχη ΗΠΑ – ΕΕ.

Δίνουμε ειδική σημασία στις εν λόγω διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, καθώς μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και ως Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε θέσει επανειλημμένως και επισταμένα το θέμα στις συναντήσεις μας με Αμερικανούς αξιωματούχους, τόσο κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Φράνσις Φάνον όσο και στις επαφές με αξιωματούχους της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Μάλιστα από κοινού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, έχουμε ζητήσει την εξαίρεση των Ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς. Έχουμε κάνει επίσης γνωστή τη θέση μας στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ, που έχουν προβεί στις δικές τους ενέργειες. Στόχος μας είναι είτε να εξαιρεθούν τα Ελληνικά προϊόντα από αυτή τη διαδικασία ή να μην υπάρχουν καθόλου δασμοί.

Ποιές είναι οι ενέργειες που σχεδιάζετε για το NATIONAL BRANDING;

Στην πολιτική δεν μπορούμε να μιλάμε με εμπορικούς όρους όταν αναφερόμαστε στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι εμπορικό σήμα, brand ή iconic image. Έχει υπόσταση, στηρίζεται στη μοναδική της ιστορία, στον πολιτισμό της, τις τέχνες, τις επιστήμες και την θεμελίωση αρχών και θεσμών που αποτελούν σημείο αναφοράς στον σύγχρονο κόσμο. Είναι διεθνώς γνωστή για το παρελθόν της, τις φυσικές της ομορφιές, κυρίως με συμβατικούς τρόπους. Η νέα Ελληνική Πρόταση της εξωστρεφούς Ελλάδας θα εμπεριέχει όλες τις γνωστές της αξίες και θα προβάλει τη νέα της υπόσταση σε κάθε τομέα της ύπαρξης της, με έναν ενιαίο, πολυδιάστατο τρόπο, με πολλαπλές εφαρμογές. Μιλάμε για την Αρχιτεκτονική της εικόνας που θα έχει η χώρα μας και όχι για προϊοντικού τύπου αλλαγή αφηγήματος.
Στόχος μας είναι στο εσωτερικό να δημιουργεί ένα συναίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που δεν θα στηρίζεται στο παρελθόν μόνο, αλλά σε επιτεύγματα σύγχρονα και την προσδοκία από όσα θα διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον. Θα έχει εφαρμογή σε κάθε τομέα λειτουργίας της Πολιτείας και της κοινωνίας. Και διεθνώς, θα προβάλει μήνυμα γρήγορης και αξιόπιστης πορείας προόδου, πίστης στο μέλλον και έμπρακτης δέσμευσης για συνεχή βελτίωση. Μιλάμε για μια Εντελώς νέα Ελλάδα. Είναι η φράση άλλωστε που ακούμε ήδη από ξένους συνομιλητές μας για τις πρώτες μέρες του κυβερνητικού έργου και έχουμε σκοπό να την κάνουμε πραγματικότητα.

•  Ποιά είναι η γνώμη σας για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΟΕΥ, το Enterprise Greece και ο ΟΑΕΠ;

Πρωταρχικός στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η νέα αυτή δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών, που ενσωματώνει υπό την σκέπη της Οικονομικής Διπλωματίας τους ΟΕΥ, το Enterprise Greece και τον ΟΑΕΠ, αποτελεί μια μεταρρύθμιση που αγγίζει τόσο την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα όσο και τους ξένους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στη χώρα μας. Στην διεθνή οικονομία το νόμισμα ανταλλαγής είναι στην πραγματικότητα η εμπιστοσύνη. Μετά μπαίνουν στο τραπέζι τα οικονομικά ανταλλάγματα και οι συναλλαγές. Αυτό που καλούνται λοιπόν να κάνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και οι δύο οργανισμοί, είναι να επαναφέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που της αξίζει. Να δώσουν δηλαδή ώθηση στις εξαγωγές, βοηθώντας του Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και τους ξένους πελάτες τους στην ανάπτυξη μακροχρόνιων και αμοιβαία επωφελών συνεργασιών. Ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες μεσολάβησης για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) στην πατρίδα μας.

Ακολουθώντας τις καλές διεθνείς πρακτικές, έχουμε στόχο να εξοπλίσουμε, τόσο τους ΟΕΥ όσο και Enterprise Greece και ΟΑΕΠ, με περιεχόμενο που θα αφορά την παροχή διεθνούς ενημέρωσης, μελετών και αναλύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και road map για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης σχεδιάζουμε την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων και επαφών (πχ. συνέργειες ελληνικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κέντρων γνώσης τρίτων χωρών).