Σταύρος Αραχωβίτης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους καταγράφοντας επιδόσεις ρεκόρ. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών σε διυπουργικό επίπεδο και σε συνδυασμό με την επιχειρηματική κοινότητα.

Ανοίξαμε εξαγωγικούς δρόμους για αγροτικά προϊόντα όπως το ακτινίδιο, προς την Κίνα με διμερείς συμφωνίες για φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα, συμμετείχαμε ενεργά σε διαπραγματεύσεις για διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και Τρίτων Χωρών, καθώς και στις επιχειρηματικές αποστολές που τις ακολούθησαν, ενεργοποιήσαμε κονδύλια και στοχεύσαμε σε προγράμματα προώθησης, που έδωσαν ώθηση στη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού.

Οι μόνες «συγκυρίες» που θα έλεγα ότι μας βοήθησαν κατά κάποιον τρόπο ήταν το «σοκ» από το ρωσικό εμπάργκο, που αφύπνισε όλους – ιδιώτες και κυβέρνηση – ώστε να ανα- ζητήσουν νέες αγορές κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και το τεράστιο τουριστικό ρεύμα και η δημοσιότητα που έλαβε τα τελευταία χρόνια το brand name «Ελλάδα». Τα αποτελέσματα και τα αριθμητικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν. Γεωπολιτικές εξελίξεις, Brexit, εμπορικοί πόλεμοι (π.χ. Κίνα-ΗΠΑ) δημιουργούν νέες προκλήσεις, ίσως και μεγαλύτερες από το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά προϊόντα. Παρά τις αντιξοότητες, που διογκώθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων, χτίζουμε το αύριο σε στέρεες παραγωγικές βάσεις.

Αυτό που χρειάζεται τους επόμενους μήνες είναι να καταρτιστεί, σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ένα κατ’ ελάχιστο πενταετές πρόγραμμα Εξαγωγικής Στρατηγικής, όπου θα προσδιοριστούν προϊόντα και αγορές «στόχοι». Θα περιλαμβάνει μια ολιστική στρατηγική (αποστολές, εκθέσεις, χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, branding χώρας και προϊόντων κ.λπ.) όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να υλοποιήσουν δράσεις με βάση χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους δείκτες και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

Σε αυτή την προσπάθεια όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συνδράμουν με τις προτάσεις τους, πόσω μάλλον άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά χρόνια τον τομέα των εξαγωγών και τον υπηρετούν πιστά από το «μετερίζι» είτε της διπλωματίας, είτε των επιχειρήσεων, είτε της δημοσιογραφίας.

Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία στη νέα σας – εκδοτική αυτή τη φορά – προσπάθεια και πιστεύω ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προώθηση των εξαγωγικών μας προϊόντων.