Γράψτε ‘αναπαυτικά’ με ΙΚΕΑ

Συνηθισμένη στον πειραματισμό και ανοικτή στις καινοτόμες ιδέες, η ΙΚΕΑ λάνσαρε πρόσφατα μια … νέα γραμματοσειρά, τη Soffa Sans η οποία είναι μια γραμματοσειρά που δημιουργεί λέξεις από κομμάτια καναπέ. Η γραμματοσειρά – ένα κανονικό αλφάβητο- χρησιμοποιεί 1.424 παραλλαγές από τον καναπέ Vallecuna της Ikea.

Αρχικά η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό online σχεδιασμού καναπέ στον οποίο έλαβαν μέρος – όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες κινήσεις πολυεθνικών εταιρειών- πάρα πολλοί επίδοξοι σχεδιαστές επίπλων.

Η εταιρεία λησμόνησε όμως στο brief που έδωσε για το σχεδιασμό να θέσει ανώτατο χρηματικό όριο κόστους με αποτέλεσμα κάποιες από τις προτάσεις- σχέδια των να είναι εκτός φιλοσοφίας της εταιρείας ή οικονομικών δυνατοτήτων του κοινού της.

Με αφορμή τα σχέδια των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, η ΙΚΕΑ ανέθεσε στο σχεδιαστικό Proximity London (από τους κορυφαίους λετερίστες του κοσμου) να σχεδιάσει μία γραμματοσειρά, η οποία διατίθεται πλέον δωρεάν στην ιστοσελίδα της Ikea.

Η εταιρεία την ονομάζει ‘η πιο άνετη γραμματοσειρά του κόσμου’. Δεν ξέρουμε αν θα είναι άνετη στη χρήση, οι καναπέδες της ΙΚΕΑ είναι πάντως αναπαυτικοί στο δικό τους, αναντικατάστατο ρόλο.