Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,5% τον Φεβρουάριο – Έντονες ανατιμήσεις σε στέγαση, ένδυση, φυσικό αέριο

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραψε ελαφριά υποχώρηση τον Φεβρουάριο, διατηρώντας ωστόσο ανοδικές πιέσεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ωστόσο σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε βασικές κατηγορίες όπως η στέγαση, η ένδυση, το φυσικό αέριο και οι υπηρεσίες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 2,7% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,1%, έπειτα από μεγαλύτερη μείωση 0,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Μεταβολές στις τιμές βασικών κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών

Αναλύοντας την πορεία των τιμών σε επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες, προκύπτει ότι ο κλάδος των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε σχεδόν μηδαμινή μεταβολή (+0,2%) σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αντίθετα, οι τιμές στην ένδυση και υπόδηση αυξήθηκαν αισθητά (+6,4%), ενώ η στέγαση έγινε ακριβότερη κατά 5,1%. Παράλληλα, η εστίαση και η διαμονή σε ξενοδοχεία παρουσίασαν άνοδο 5,5%, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Ορισμένα αγαθά εμφάνισαν εκρηκτικές αυξήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 41,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Παράλληλα, οι τιμές στα ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία αυξήθηκαν κατά 17,5%, ενώ οι αεροπορικές μεταφορές ανατιμήθηκαν κατά 10,8%. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στα ασφάλιστρα υγείας (+7%).

Αντίθετα, ορισμένα προϊόντα παρουσίασαν πτωτικές τάσεις. Ενδεικτικά, το ελαιόλαδο κατέγραψε σημαντική μείωση τιμής της τάξης του 16,9%, αν και οι τιμές άλλων βρώσιμων ελαίων αυξήθηκαν κατά 11%.

Ετήσιες αυξήσεις και μειώσεις στις επιμέρους κατηγορίες

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,5% αποδίδεται κυρίως στις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Μικρή αύξηση 0,2%, με ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως ψωμί, δημητριακά, κρέας, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σοκολάτες. Οι μειώσεις στις τιμές των αλλαντικών, του ελαιόλαδου, των φρούτων και των λαχανικών περιόρισαν την άνοδο του κλάδου.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2%, κυρίως λόγω ακριβότερων αλκοολούχων ποτών.
  • Ένδυση και υπόδηση: Καταγράφηκε σημαντική αύξηση 6,4%, καθώς τα προϊόντα του κλάδου έγιναν ακριβότερα.
  • Στέγαση: Άνοδος 5,1% λόγω αυξημένων ενοικίων, δαπανών συντήρησης κατοικίας και τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μικρή υποχώρηση σημειώθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα στερεά καύσιμα.
  • Υγεία: Οι δαπάνες για φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 3,4%.
  • Μεταφορές: Οριακή άνοδος 0,3%, λόγω αυξήσεων στις τιμές καινούργιων αυτοκινήτων και αεροπορικών εισιτηρίων. Η μείωση στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και στα καύσιμα περιόρισε την άνοδο.
  • Επικοινωνίες: Αύξηση 1,7%, με βασικό παράγοντα την άνοδο στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή και πολιτισμός: Μικρή αύξηση 0,9%, κυρίως σε ψυχαγωγικές υπηρεσίες και βιβλία.
  • Εκπαίδευση: Άνοδος 2,6% λόγω αυξημένων διδάκτρων σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία-Εστιατόρια: Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5%, με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις υπηρεσίες εστίασης και διαμονής.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Αύξηση 2,3% σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, ασφάλειες και κοινωνικές υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, οι τιμές στα είδη νοικοκυριού και διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 0,7%, λόγω πτώσης τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Μηνιαίες μεταβολές του πληθωρισμού

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2025, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε μικρή μείωση 0,1%, με επιμέρους μεταβολές στις εξής κατηγορίες:

  • Πτώση τιμών:

    • Η ένδυση και υπόδηση μειώθηκε κατά 5,5%, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.
    • Οι μεταφορές υποχώρησαν κατά 1,3%, κυρίως εξαιτίας χαμηλότερων ναύλων στις αεροπορικές μετακινήσεις.
  • Αυξήσεις τιμών:

    • Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός έγιναν ακριβότερα κατά 0,8%.
    • Η στέγαση αυξήθηκε κατά 0,9%, με ανατιμήσεις στα ενοίκια, τη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό.
    • Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (+0,5%) και οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (+0,9%) επίσης σημείωσαν άνοδο.
    • Οι υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας αυξήθηκαν κατά 0,4%.