Tην 4η θέση σε Διαγωνισμό Διαστημικής στο Τέξας κατέκτησαν Έλληνες φοιτητές του ΕΜΠ

Η Ελληνική ομάδα διαστημικής White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σημείωσε μεγάλη επιτυχία, στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό προσομοίωσης πραγματικών δορυφόρων CanSat, σημειώνοντας 94,756% βαθμούς κατακτώντας την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 93 ομάδες. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 14-17 Ιουνίου, από το Astronautical Society(AAS) με την υποστήριξη της NASA και του Goddard Space Flight Center. Η ομάδα White Noise είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο συμμετοχής στα τελικά του Can Sat στις ΗΠΑ., όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο οι καλύτερες φοιτητικές ομάδες αεροδιαστημικής των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές Νεοκλή Βαϊνδήρλη, Δημήτρη Μπράλιο, Ιάσονα Νικολάου, Μάριο Παπαχρήστου, Γιώργο Ραπακούλια, Μιλτιάδη Στούρα, Χαρίτωνα Χαριτωνίδη και Γιάννη Χριστοδούλου. Έξι από τα μέλη της είναι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και δύο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η κατασκευή του μικροδορυφόρου της ομάδας White Noise για τον διαγωνισμό Can Sat 2019, διήρκησαν περίπου 10 μήνες και έγιναν με την επιστημονική και οικονομική υποστήριξη των Σχολών το ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). «Έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε μάθει στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια. Πιστεύουμε στο σχεδιασμό μας και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε στον διαγωνισμό», είχαν δηλώσει οι φοιτητές πριν την αναχώρησή τους για το Τέξας.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για την σημαντική διεθνή επιτυχία που σημείωσαν και δήλωσε: «Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή το ΕΜΠ στον Παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat. Η διάκριση αυτή στην περιοχή της αεροδιαστημικής μας γεμίζει αισιοδοξία και αντανακλά το κορυφαίο επίπεδο σπουδών και έρευνας του ΕΜΠ που είναι σταθερά προσανατολισμένο στην έρευνα και εκπαίδευση στην αιχμή της τεχνολογίας». «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κορυφαία επίδοση των φοιτητών μας και τους συγχαίρουμε.

Είναι όλοι τους νέοι, ταλαντούχοι μηχανικοί με υψηλούς στόχους και όραμα που συνάδει με αυτό της ΣΗΜΜΥ. Η Σχολή μας μαζί με τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ επενδύουν συνεχώς στο χώρο της εκπαίδευσης και έρευνας στο διάστημα» δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθηγητής Νεκτάριος Κοζύρης.

Ο Διαγωνισμός Can Sat

Ομάδες φοιτητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο καλούνται να σχεδιάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, αυτός είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός ονομάζεται Can Sat. Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ συγκεκριμένη, απαιτητική και αποτελείται από διαφορετικά στάδια. Οι δορυφόροι που προκρίνονται στον τελικό γύρο εκτοξεύονται με πύραυλο και κατά την προσγείωση τους εκτελούν προκαθορισμένη αποστολή.

Η ομάδα White Noise

Η φοιτητική ομάδα διαστημικής ιδρύθηκε το 2017 και αποτελείται από 16 συνολικά μέλη που συμμετέχουν υπό την αιγίδα του ΕΜΠ σε διαγωνισμούς διαστημικής μηχανικής, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους για να δημιουργούν καινοτόμες κατασκευές. Το όραμα τηςWhite Noise είναι να καθιερωθεί ως ομάδα αεροδιαστημικής του ΕΜΠ και να διευρύνει την επιστημονική της δράση σε ερευνητικά προγράμματα και έργα που θα ενισχύσουν συνολικά τον τομέα της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.