Τραγωδίες στη Μεσόγειο, φουρτούνες στην ΕΕ

Ισπανία & Ιταλία στη δίνη των ΜΚΟ περισυλλογής μεταναστών

Δύο Αυγουστιάτικα περιστατικά στη Μεσόγειο, με δύο πλοία περισυλλογής μεταναστών από την Αφρική, με δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με δύο κράτη- μέλη της Ε.Ε. να προσπαθούν να απαλλαγούν από δύο ‘προβλήματα’ που δεν θεωρούν δικά τους, έρχονται να καταδείξουν την απουσία κοινής προσφυγικής/ μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές κοινωνίες από την εποχή που ξέσπασε το πιο πρόσφατο προσφυγικό/ μεταναστευτικό κύμα.

Πριν μερικές εβδομάδες το πλοίο που είχε ναυλώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms και με το οποίο περισυνέλεγε το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες από τις θάλασσες της Μεσογείου, περισυνέλεξε 100 πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους επιχείρησε να αποβιβάσει σε ιταλικό έδαφος, συγκεκριμένα στο νησί Λαμπεντούζα.

Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης Σαλβίνι να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του σκάφους και η κόντρα της συγκεκριμένης ΜΚΟ με το ισπανικό κράτος (που έχει επιχειρήσει στο παρελθόν να καθηλώσει το πλοίο), είχε σαν αποτέλεσμα οι 100 ταλαιπωρημένοι διασωθέντες να πλέουν επί 19 ημέρες χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να τους συμβεί.

 

Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και 15 από τους διασωθέντες έπεσαν μεσοπέλαγα από το σκάφος σε μια κίνηση απελπισίας, δόθηκε λύση από την ιταλική δικαιοσύνη: Ιταλός εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση έδωσε την εντολή για ελλιμενισμό του σκάφους στο νησί της Λαμπεντούζα για ανθρωπιστικούς λόγους. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε πως πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα μοιραστούν τους 83 εναπομείναντες διασωθέντες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε ότι Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία και Λουξεμβούργο συμφώνησαν να δεχτούν τους διασωθέντες της Open Arms.

Η Ιταλία πιέζει την Ισπανία να αφαιρέσει την ισπανική σημαία από το Open Arms και να το παροπλίσει έτσι ώστε να σταματήσει να πραγματοποιεί διασώσεις στη Μεσόγειο ενώ απειλεί με κατάσχεση του πλοίου το οποίο στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο και της ισπανικής κυβέρνησης. «Η Open Arms δεν έχει άδεια να πραγματοποιεί διασώσεις» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης η οποία μόλις πρόσφατα είχε επιτρέψει στο πλοίο να πλεύσει από το λιμάνι της Βαρκελώνης προς την Ελλάδα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο, χωρίς να του επιτρέπεται η συμμετοχή σε περισυλλογές ανθρώπων στη θάλασσα.

ΤΟ OCEAN VIKING

Το δεύτερο περιστατικό αφορά το υπό νορβηγική σημαία πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ SOS Méditerranée η οποία συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Στην περίπτωση αυτή 356 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες (οι περισσότεροι από το Σουδάν) επί 10 ημέρες ταξίδευαν στη Μεσόγειο (ανάμεσα σε Μάλτα και Λαμπεντούζα) χωρίς να τους επιτρέπεται η αποβίβαση σε Ιταλία και Μάλτα.

Η περιπέτεια των προσφύγων/ μεταναστών του Ocean Viking έληξε στις 24 Αυγούστου όταν το πλοίο αποβίβασε τους διασωθέντες στην Μάλτα. Στην περίπτωσή τους έξι ευρωπαϊκές χώρες – Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία- δέχθηκαν να τους υποδεχθούν.

Και στις δύο περιπτώσεις η Ιταλία βρέθηκε εκτός της ‘μοιρασιάς’ των διασωθέντων, γεγονός που θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως μια μικρή ‘νίκη’ Σαλβίνι, νίκη εντυπώσεων περισσότερο, σε μια περίοδο που η Ιταλία είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη.