Αγαπητοί συνοδοιπόροι, τρεις μήνες περάσανε από τη δημοσίευση του τελευταίου τεύχους.

Τρεις μήνες που ήταν αρκετοί για να αλλάξουνε το παγκόσμιο εμπόριο.

Τρεις μήνες όπου αντιληφθήκαμε βιωματικά ότι τελικά ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα.

Οι ανθρώπινες αξίες και ο φόβος είναι αυτά που καθορίζουν τον τελευταίο καιρό την παγκόσμια οικονομία. Συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πως όλα τα συστήματα, είτε οικονομικά συστήματα, είτε οι μεταφορές, οι συναλλαγές, οι καταναλωτικές συνήθειες κ.α., μπορούν να μεταβληθούν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα.

Κυρίως το βασικό μήνυμα είναι το κλασσικό: ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τους τρεις αυτούς μήνες, καθημερινά η ομάδα μας στο Export news και όλος ο όμιλος της DK Consultants παρακολουθούσε όλες τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Δημοσιεύσαμε και εκπονήσαμε διάφορες έρευνες και μελέτες σχετικά με όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. 

Τα συμπεράσματα από όλα αυτά καταλήγουν και πάλι σε μία αρχή.

Ο άνθρωπος μπορεί να χτίσει τα πάντα ο άνθρωπος μπορεί και να τα γκρεμίσει. 

Το διεθνές εμπόριο πλέον δεν μπορεί να είναι ίδιο με χθές. Νέες συνθήκες, νέα δεδομένα επιτάσσουν νέες ισορροπίες που σιγά σιγά θα αρχίσουν να διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και εκεί ακριβώς είναι που επισημαίνουμε τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, για τους Έλληνες παραγωγούς, για τα ελληνικά προϊόντα για τους νέους οι οποίοι ζουν και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν ονειρεύονται σε αυτόν εδώ τον τόπο.

 

Αντιληφθήκαμε ένα βασικό πράγμα.

Ότι όταν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συντονιστούμε στα βασικά μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, αυτά τα πάντα που μας χωρίζουν  και αυτά τα πάντα μπορούν να μας ενώσουν.

Τα δε αποτελέσματα, μπορεί να είναι πολύ σύντομα, συγκλονιστικά θετικά.

Η χώρα μας μετά από πάρα πολλά χρόνια επικρίσεων, κατάφερε να αποδείξει ότι όταν θέλει μπορεί και από κει που ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Κοντά σε αυτό οι Έλληνες, τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν επανατοποθετηθεί  στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας λόγω της αντίδρασης και των αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Οι ευκαιρίες λοιπόν είναι εδώ. Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση σε επίπεδο Πολιτειακό, πρωτίστως όμως σε επίπεδο εταιρικό και προσωπικό. Χρειάζεται σκληρή δουλειά με πρόγραμμα και φυσικά βασισμένο στις ανάγκες που πλέον διαμορφώθηκαν και συνεχίζουν να διαμορφώνονται στη μετά COVID-19 εποχή. Εάν προσέξουμε, οργανωθούμε και πράξουμε συντονισμένα, δεν έχουμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση