Δελτίο Τύπου για την Βιομηχανική Κάνναβη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νέο του δελτίο τύπου, προαναγγέλλει την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων των παραγωγών, ακολουθώντας παράλληλα το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.

 

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται πως, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης, ακόμη και όσων δεν είναι εγγεγραμμένων στον κοινοτικό κατάλογο, αποκλειστικά για χρήση από παραγωγούς και όχι για εμπορία, την καλλιέργειά και προβλάστησή τους, την αδειοδότηση και την έναρξη καλλιεργειών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η γνωστοποίηση της ημερομηνίας σποράς ή φύτευσης θα γίνεται τρεις ημέρες μετά την πραγματοποίησή τους.

Επίσης, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, θα θεσπιστούν υποχρεωτικοί έλεγχοι για όλα τα αγροτεμάχια που θα φιλοξενήσουν καλλιέργειες κάνναβης για ποικιλίες εκτός κοινοτικού καταλόγου, με αυξημένες κυρώσεις. Ταυτόχρονα, νομοθετείται και η υποχρεωτική τήρηση παραστατικών πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για τρία έτη μετά την πώληση ή συγκομιδή της (σε περίπτωση μεταποίησης από τον ίδιο).

Τέλος, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση θα προχωρήσει διάφορες διευκολύνσεις στη καλλιέργεια κάνναβης, αλλά και στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την μεταποίηση, με στόχο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωση σχετικά πως «η κυβέρνηση στηρίζει ενεργάτην είσοδο νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τηφαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη όπου η Ελλάδα με προσέγγιση σοβαρή καιυπεύθυνη κατέστη πρωτοπόρος και ελκυστική στις σοβαρές, ξένες επενδύσεις που είναιαναγκαίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.»