Ελαιόλαδο: καιρός και δάκος ‘ψύχραναν’ τις εξαγωγές

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου  του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου, Γρηγόρη Αντωνιάδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει μέχρι και το 50% σε σχέση με το 2018.

Οι άνθρωποι της ελαιοπαραγωγής αποδίδουν τη μεγάλη αυτή πτώση κατά κύριο λόγο στον άστατο φετινό καιρό και τον παρατεταμένο χειμώνα που βάστηξε μέχρι τις αρχές …Μάη. Αλλά και στην κόπωση των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα.  Όπως ανέφερε ο Γρ. Αντωνιάδης στο ΑΠΕ «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δε μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές». Πέρα από τον καιρό και τη φυσική κόπωση των ελαιόδεντρων, παράγοντες της ελαιουργίας στην Ελλάδα αποδίδουν τη μειωμένη παραγωγή στη μη έγκαιρη και οπωσδήποτε αναποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου.

Η εικόνα της παραγωγής δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές. Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου, τόσο σε τυποποιημένη (περίπου 30.000 τόνοι) όσο και σε χύμα μορφή βαίνουν αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια, η φετινή χρονιά ενδέχεται να κλείσει με μείωση.  Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ) , εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι εξαγωγές λαδιών από την Ελλάδα σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 50%.

Προβληματίζει η πτώση- αναζητούνται διέξοδοι

«Aνοιχτό Διάλογο για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», είχε προγραμματίσει  η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ για την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου ήταν «η συνδιαμόρφωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο, μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων όλου του ελαιοκομικού τομέα και την πρόταση λύσεων και δράσεων για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης».